23948sdkhjf

Växande bostadsmarknad gynnar trämecka

Byn Glommersträsk i Norrbotten har många företag inom trä- och byggbranschen. Flera behöver nyanställa.
Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län, har bara runt 300 invånare. Många arbetar inom trä- och byggindustrin och företaget Glommershus AB – som bland annat gör gör stommar till villor – fungerar som något av en motor för de övriga verksamheterna i området. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Glommershus AB:s vd Anders Eriksson uppger för radion att han planerar att öka personalstyrkan från sju till tolv anställda inom bara något år. Lidéns snickerifabrik, som levererar köksinredningar till hustillverkaren Glommershus AB, gynnas därmed också.

I våras fördubblades, enligt P4, dessutom personalstyrkan vid möbeljätten Ikeas såg i Glommersträsk från 13 till 26 anställda.

En annan verksamhet i byn som går med plus är GK Door – dörrfabriken med 14 anställda – som tillverkar inomhusdörrar. Hälften av dörrarna går nu till den växande svenska bostadsmarknaden som enligt Statistiska centralbyrån ökade med 33 procent under det första halvåret 2015, jämfört med samma period i fjol.

– Vi kommer att behöva anställa en till två personer inom den närmaste tiden, säger Peter Edström, ägare och vd på GK Door, till P4 Norrbotten.

På frågan hur det kommer sig att Glommersträsk blivit ett sådant trämecka svarar Edström?

– Förut var det ett bondesamhälle, men det gick ju inte att driva och många blev då egna företagare och började leva på skogen, såga trävaror och driva snickerier, säger han till P4.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078