23948sdkhjf

Veteranpolitiker: Sälj Öresundsbron och bygg tunnel

Sälj Öresundsbron och använd pengarna till en Helsinborg-Helsingör-tunnel i norra Öresund. Det föreslår en grupp svenska veteranpolitiker i en ny rapport, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Det är den så kallade Infrastrukturkommissionen som tagit fram en ny finansiering av en framtida tunnel Helsingborg-Helsingör. Bakom kommissionen står, enligt tidningen, storföretag som Skanska, NCC och Peab.

Det är i denna som en grupp veteranpolitiker, bland annat förre bostadsministern Stefan Attefall (KD) och förre finansminister Allan Larsson (S) kommer med förslaget om en broförsäljning.

– Öresundsbron byggdes en gång med ett nytt sätt att tänka. Tänker man ett varv till kan man tänka sig att det går att få kapital för en HH-tunnel om Bron säljs, säger Stefan Attefall (KD), enligt Helsingborgs Dagblad.

Grundtanken är att sälja Öresundsbron till en internationell pensionsförvaltare, låta dem sköta drift och underhåll, och slussa köpeskillingen till ett nytt bolag som bygger en väg- och järnvägstunnel i norra Öresund.

Men förslaget tas emot med skepticism bland lokala politiker i Malmö och Helsingborg.

– Danmark och Sverige tog risken att bygga en bro. Inga utländska storföretag ska tjäna pengar på den, kommenterar bland Leif Jakobsson, S-riksdagsman från Malmö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078