23948sdkhjf

Rekordhög kostnad för konserthus

Malmö Live blev rekorddyrt och kostade, enligt Sydsvenskan, skattebetalarna 1,3 miljarder kronor.
Sydsvenskan avslöjade i våras att Malmöborna får betala 1 278 miljoner kronor för bygget av det nya konserthuset Malmö Live. Det gör konserthuset till stadens dyraste investering någonsin – till och med dyrare än Citytunneln där Malmö stad betalade 930 miljoner kronor av totalnotan på 8,6 miljarder.

Nu har konserthuset invigts och i morgon, onsdag, ska de ansvariga tjänstemännen lämna sin slutrapport till Malmös högsta politiker i kommunstyrelsen. Men i den rapporten står ingenting om totalkostnaden för Malmö Live.

– Det är ingen särskild tanke med det, mer än att vi delar upp projektet i olika delar. Det var ett sätt för oss att få en pedagogisk beskrivning av det här projektet, säger Malmö stads ekonomidirektör Jan-Åke Troedsson, till Sydsvenskan.

På frågan vad Malmö Live-projektet totalt har kostat för skattebetalarna säger Troedsson till tidningen att "det bara är att summera ihop posterna i rapporten".

I rapporten framhäver tjänstemännen att årskostnaden för Malmö Live har sjunkit eftersom räntan är rekordlåg. När kalkylerna gjordes för Malmö Live räknade de med en ränta på 4,75 procent. Sedan dess har bygget blivit dyrare. Men samtidigt har räntorna rasat, vilket gör att kommunens årskostnad för konserthuset är 20 procent lägre än den maxgräns som politikerna har godkänt.

I slutrapporten beskriver tjänstemännen hur Malmö Live-projektet startade med att kommunledningen ville bygga en stor konferens- och kongressanläggning i centrala Malmö. Syftet var att locka besökare, som pumpar in pengar i Malmös turistnäring.

Läs även: Malmö Live-kvarter klart

Läs även: Nya avtal för Malmö Live


Fakta: Malmö Live

Malmö Live totalt: 56 000 kvm fördelat på;
Kongress: 8 000 kvm
Hotell: 21 000 kvm
Konserthust: 17 000 kvm
Parkering, källare: 10 000 kvm

Bostäder: 15 000 kvm
Kontor: 12 000 kvm

Byggstart: juni 2012
Planerad öppning: 2 maj 2015
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078