23948sdkhjf

Trähus från 3D-skrivare inom tre år

"Intresset är stort från industrin för hur man kan jobba med trämassa i framtiden".
Forskare vid Umeå Universitet och företag ska titta på hur digital tillverkning kan skapa nya möjligheter för byggnads- och skogsindustrin. Det skriver tidningen Ny Teknik.

Nu drar man i gång ett tvärvetenskapligt projekt på tre år och med en budget på 36 miljoner i Umeå, där ett av målen är att utveckla en maskinpark med 3D-skrivare som klarar att skriva ut byggdelar i cellulosabaserat material. Man ska också ta fram en 3D-skrivare som gör det möjligt att producera ett helt prototyphus i trä.

Skogen har under lång tid varit en av landets främsta råvaror, men sedan en tid tillbaka är skogsindustrin hårt pressad, bland annat på grund av sjunkande marginaler. Genom att ta fram metoder för att ta tillvara på restprodukter från sågverk och massabruk ska man skapa komplement som stärker den traditionella träindustrin.

– Sverige ligger efter när det gäller den här sortens teknik. Vi vill bygga upp en stark forsknings- och utvecklingsmiljö och regionalt kluster kring digital tillverkning, 3D-printning och hållbart byggande. Intresset är stort från industrin för hur man kan jobba med trämassa i framtiden – och det här är en helt ny möjlighet för dem, säger Marlene Johansson, ansvarig för projektet vid Umeå universitet, till Ny Teknik..

Flera företag i regionen ingår i projektet, bland annat Martinssons Trä från Skellefteå, White Arkitekter och SP Processum i Örnsköldsvik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.438