23948sdkhjf

Priserna stiger på småhus

Småhuspriserna steg med nästan 4 procent under tredje kvartalet, jämfört med andra kvartalet 2015.
På årsbasis, senaste kvartalet jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare, har priserna stigit med 10 procent. Det framkommer i en presentation från Statistiska Centralbyrån, SCB.

För närvarande är den genomsnittliga handläggningstiden vid Lantmäteriets fastighetsinskrivning 15 arbetsdagar. Detta gör att senaste kvartalet till största del utgörs av uppgifter avseende månaderna juli och augusti.

Mellan de två senaste kvartalen redovisas stigande priser i 19 av 21 län. Det län där priserna på småhus steg mest var Gotlands län med 13 procent, följt av Kronobergs län med 9 procent. Inget län redovisade sjunkande priser, men i Blekinge och Värmlands län var priserna oförändrade. I storstadsregionerna Stor-Malmö, Stor-Göteborg och Stor-Stockholm steg priserna mellan 1 och 5 procent.

Fördelat regionalt på län och årsbasis steg priserna i 20 av 21 län. Den största prisuppgången återfinns i Gotlands län med 18 procent, följt av Stockholms län med 15 procent. På årsbasis redovisas oförändrade priser i ett län, Blekinge. I storstadsregionerna Stor-Malmö, Stor-Göteborg och Stor-Stockholm steg priserna mellan 8 och 15 procent.

Det genomsnittliga priset för en småhusfastighet i landet uppgick till nästan 2,6 miljoner kronor under tredje kvartalet 2015.
Läs mer om: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14