23948sdkhjf

Bostadsbolag satsade på flytande bostäder

Klimatförändringar fick Karlstads Bostads AB (KBAB) att tänka innovativt. Se video i artikeln.
Hösten 2000 drabbades värmländska Arvika, vid Glafsfjorden, av en av Sveriges mest omfattande översvämningar i modern tid.

Översvämningen orsakades av ett ihållande regn i kombination med milt väder, som innebar att Värmlands vattendrag fick ta emot extremt mycket vatten.

I Karlstad, på bostadsbolaget KBAB började man i samband med denna händelse att diskutera hur bostäder kan byggas för att inte påverkas av klimatförändringar, som till exempel översvämningar.

– Karlstad har också närheten till vatten i form av Vänern och Klarälven- deltat, och där finns också riskerna med översvämningar. Så ur dessa diskussioner föddes idén om att bygga flytande bostäder på vattnet, säger KBAB:s verksamhetsutvecklare Gunnar Persson till Building Supply.

I Mariebergsviken, centrala delen av Karlstad, fann bolaget en lämplig plats. Och i början av 2013 kunde de första hyresgästerna flytta in i de exklusiva lägenheterna, som gör skäl för begreppet ”sjönära läge”. De två huskropparna vilar på betongpontoner och är säkrade med en stark kardanaxel samt vajrar för att inte glida iväg.

– Det är en viss rörelse. Men inget som de boende reagerar särskilt mycket på, säger Gunnar Persson.

Så det är ingen risk för att bli sjösjuk?

– Nej, det finns ju inga egentliga sjövågor. Utan den rörelse som skapas kommer av eventuell blåst.

Hur har bostäderna tagits emot av marknaden?

– Bra. I början fanns en viss skepticism mot hyrorna (13 000- 14 000 för 79 kvm), men dessa sänktes också något år senare.

Finns det planer på att bygga liknande lägenheter?


– Nej, det här var ett unikt tillfälle som dök upp för den här typen av bostad. Det blev ett trevligt tillskott i vårt utbud av bostäder, men inget som det finns några mer planer för just nu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078