23948sdkhjf

Fortfarande skakigt på fotbollsarena

Det råder fortfarande skakningar i området kring Gamla Ullevi i samband med match, rapporterar GT.
2009 invigdes Gamla Ullevi i Göteborg och det blev snabbt ett känt faktum att fotbollsfansens hoppande i samband med match fick bostadshusen i närheten av arenan att skaka.

När publiken hoppade i takt skapades en vågrörelse i det 80 meter djupa lerlagret under marken, berättar GT.

Det kommunala bolaget Higab, som äger Gamla Ullevi, lade 20 miljoner kronor på att hoppsäkra arenan genom så kallad aktiv vibrationskontroll. 16 rörliga motvikter på totalt 64 ton monterades på byggnaden. Bolaget räknade med att få bort cirka 75 procent av vibrationerna.

Men trots att det gått över sex år sedan invigningen förekommer det fortfarande ofta skakningar i bostadshusen kring Gamla Ullevi, visar kommunala handlingar som GT tagit del av.
Mätningar görs vid varje match IFK Göteborg spelar och vid ett flertal matcher i år har gränsvärdet överstigit, enligt tidningen. Vid ett tillfälle var den uppmätta siffran nästan fyra gånger så hög som gränsvärde.

Lotta Nibell, vd för Got Event som sköter driften av Gamla Ullevi, berättar för tidningen att bolaget tittar på förändrad teknisk lösning. Eventuellt kommer bolaget att byta dämpare, det finns ett annat material som just nu undersöks.

– Arenan står där den står och det är oerhört kostsamt att påla ner till berget, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwelly i en kommentar till tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125