23948sdkhjf

De vill kunskapscertifiera konstruktörer

Stålbyggnadsinstitutet: ”Inte rimligt att vem som helst får konstruera en byggnadsstomme”
Kompetenskraven på personer som arbetar med projektering av byggnader är låg i förhållande till kraven på produkter, menar Stålbyggnadsinstitutet. Därför har organisationen infört en personcertifiering för de som arbetar med stålkonstruktioner.

Byggprodukter ska i dag vara CE-märkta, vilket garanterar en viss lägstanivå för ett antal grundläggande egenskaper. Lika tydligt är det dock inte för de som arbetar med projektering.

– Vi tycker inte att det är rimligt att vem som helst få konstruera en byggnadsstomme. Boverkets regler är ganska så luddiga på den här punkten. Det står egentligen ingenting om vad du ska ha för kompetens, säger Björn Åstedt, teknikchef på SBI, till Building Supply.

SBI:s frivilliga personcertifiering, som funnits sedan 2009, syftar till att säkerställa tillräckliga kunskaper och färdigheter hos de som konstruerar stålkonstruktioner.

– För köparen, arbetsgivaren, entreprenören, med flera ska certifieringen garantera att arbetet blir professionellt utfört. Byggnader ska vara optimerade med avseende på hållbarhet, ekonomi och trygghet. För konstruktören ska certifieringen vara ett medel för marknadsföring av sina tjänster och ge en ökad status, fortsätter Björn Åstedt.

Ett första steg mot certifieringen är kursen SBP-N som ges av Stålbyggnadsinstitutet. Det är en kvalificerad utbildning om sex kursdagar. Sedan starten 2009 har fler än 80 personer genomgått utbildningen och i dagsläget är 22 personer certifierade och ytterligare några ligger nära ett godkännande.

Vad har ni fått för respons på certifieringen?

– Konceptet har kanske inte satt sig helt fullt ut ännu. Men det har tagits emot positivt i branschen och vi märker ett ökat intresse från konstruktörer, teknikkonsulter, stålentreprenörer och projektledare på byggföretagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064