23948sdkhjf

De får nytt lyxkvarter att ta form

Uppländska Berg har genomfört schaktarbetena för huvudstadens nya landmärke – Stockholm Lighthouse på Kvarnholmen.
– Det har varit ett spännande arbete, med väldigt många utmaningar, säger företagets vd Robin Karlsson till Building Supply.

Bostadsprojektet, Stockholm Lighthouse på Kvarnholmen, har av huvudaktörerna JM och Peab kallats för "ett nytt landmärke vid Stockholms inlopp”. Med sin fyrliknande form blir det nya skärsgårdsboendet något utöver det vanliga.

Stockholm Lighthouse består av tre olika delar som JM kallar Galleriet, Fyrtornet och Panorama. Högst upp i Fyrtornet skapar företaget en exklusiv, inglasad lounge med bastu och relax för alla boende.

Men smakar det så det kostar det. För den som vill bo i en lägenhet i det kommande så kallade Panorama-huset ligger priset på 10,3 miljoner kronor.

Men de 96 eleganta bostäderna skulle enbart vara ett luftslott om det inte vore för Uppländska Berg. Det är nämligen dem som stått för projektets schaktarbeten.

– Vi har utfört all bergschakt och bergförstärkning, berättar Robin Karlsson.

Flera tusentals kubikmeter berg har sprängts bort med hjälp av elektroniska sprängkapslar, och därefter har företaget utfört spräckning mot de befintliga kajhusen där byggnaderna ska ta form.

"Fick spränga bergen väldigt, väldigt försiktigt"
Arbetet, som är ett företagets största någonsin sett till kontraktsvärde, påbörjades i slutet av februari 2014 och avslutades nu i somras.

– Det var inte den lättaste bergschakten med tanke på de kajhus som ligger nedanför. Vi fick spränga bergen väldigt, väldigt försiktigt för att inte något skulle rasa ned på fastigheterna.

– Samtidigt var det mycket strul med projekteringen. Den tog väldigt lång tid. I efterhand kan man nog konstatera att bygget drog igång lite för tidigt, fortsätter vd:n.

Just nu ser företaget fram emot andra stora projekt som ligger i startgroparna, berättar Robin Karlsson.

– Vi väntar med spänning på en ordentligt uppstart av förbifart Stockholm. Det är grönt ljus för projektet som helhet, men fortfarande ingen produktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078