23948sdkhjf

Cementa: ”Realistiskt mål”

Regeringens bostadsmål är realistiska och det ser ljust ut för anläggningssektorn, fastslår Cementas konjunkturrapport.
Det var tillsammans med Prognoscentret som Cementa under tisdagen släppte sin halvårsvisa konjunkturrapport. Där konstaterar bolaget att Sveriges byggaktiviteter har stigit till nivåer vi inte sett sedan början av 90-talet och utvecklingen ser ljus ut framöver.

– Regeringens mål att bygga 250 000 nya bostäder fram till 2020 är realistisk, speciellt om man räknar in bostäder som tillkommer genom ombyggnationer av andra fastigheter, men då måste de satsningar som lanseras få avsedd effekt, kommenterar Cementas vice vd och marknadsdirektör Magnus Ohlsson rapporten, och blickar samtidigt framåt:

– Vi förväntar oss även att bostadsbyggandet fortsätter upp något även nästa år men mot slutet av prognosperioden är utvecklingen mer osäker.

I rapporten riktar Cementa ljuset på anläggningsbranschens framtid. I april 2014 godkändes en ny transportinfrastrukturplan (för åren 2014 till 2025) som innebär en 20 procentig ökning jämfört med den från 2010. Detta öppnar främst upp för järnvägsinvesteringar, som till exempel snabbtåg, ett utökat tunnelbanenät i Stockholm och Västlänken i Göteborg, skriver Cementa.

På sikt ser det med andra ord bra ut för anläggningssektorn och det breda parlamentariska stödet för investeringsplanen gör det mer sannolikt att budgeten utökas ytterligare än tvärt om, enligt rapporten.

De grunddata Cementa bearbetar är hämtade från olika källor. Som exempel kan nämnas SCB, Konjunkturinstitutet, Finansdepartementet och Boverket. Cementa har under ett antal år tagit fram konjunkturrapporter med avsikten att försöka ge en uppriktig bedömning av hur framtiden kommer att se ut då det gäller användandet av betong i Sverige inom bygg- och anläggningssidan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094