23948sdkhjf

De toppar HSB:s bostadsindex

I dag presenterar HSB sitt årliga bostadsindex. Se vilka kommuner som placerar sig bäst.
HSB:s bostadsindex omfattar i år 85 tillväxtkommuner och bedömer kommunerna efter hur de arbetar för att motverka bostadsbristen.

Poäng fördelas baserat på planerat byggande, påbörjande av tidigare byggplaner, bostadssituationen för unga och riktlinjer för bostadsförsörjning. Indexet baseras vidare på situationen under den senaste femårsperioden.

I år toppas listan av Ale och Umeå. Båda orterna har bostadsbrist i dagsläget, konstaterar HSB, men de har ett högt planerat byggande och hög andel påbörjat byggande. De följs av Kungälv, Höganäs och Solna. Malmö hamnar högst av storstäderna, på plats 18. Göteborg och Stockholm återfinns först på plats 31 respektive 34.

– Många kommuner är på rätt väg med ökade satsningar på bostadsbyggande, men det är inte tillräckligt och bostadsbristen biter sig fast som ett av våra stora samhällsproblem, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB Riksförbund, i en kommentar.

Om HSBs Bostadsindex

HSBs bostadsindex väger samman fyra parametrar av relevans för bostadsmarknaden. Underlaget baseras på Boverkets fem senaste bostadsmarknadsenkäter (2011-2015) som besvarats av i stort sett samtliga kommuner i landet, samt på statistik från SCB.

HSBs bostadsindex omfattar de 85 kommuner med fler än 20 000 invånare som dels uppgett att de i dagsläget har brist på bostadsmarknaden, dels har ett flyttnetto som överstiger 3,0 personer per 1000 invånare. Kommuner som har färre än 20 000 invånare, ett överskott av bostäder eller ett lägre flyttnetto omfattas inte.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079