23948sdkhjf

Nya regler ska minska ohälsa på jobbet

Arbetsmiljöverket har beslutat om nya regler för bland annat arbetsbelastning, arbetstider och kränkande särbehandling.
Arbetsmiljöverket har nu beslutat om en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö. Målet är att minska den arbetsrelaterade ohälsan.

Brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön orsakar ohälsa hos många arbetstagare i Sverige. Antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på de här orsakerna har ökat med drygt 70 procent sedan år 2010, enligt Arbetsmiljöverket. Alltför mycket arbete eller för hög arbetstakt och problem i relationer på arbetsplatsen, som samarbetsproblem och mobbning, är exempel på vad som ligger bakom den här typen av arbetssjukdomar.

– Att så många blir sjuka på jobbet av de här orsakerna är oacceptabelt. Därför är det positivt att vi idag fattat beslut om en ny föreskrift, som sätter fokus på vikten av att minska ohälsan av de här orsakerna på våra arbetsplatser, säger gd Erna Zelmin Ekenhem, i ett pressmeddelande.

Även sedan tidigare finns regler gällande den organisatoriska och sociala arbetsmiljön i arbetsmiljölagen, men reglerna är nu samlade och förtydligade, enligt Arbetsmiljöverket.

Nya föreskriften

Arbetsgivare ansvarar för att:

Arbetstagarna inte får en ohälsosam arbetsbelastning. Resurserna ska anpassas efter kraven i arbetet.

Arbetstidernas förläggning inte leder till ohälsa.

Klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras på arbetsplatsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093