23948sdkhjf

Bostadsbyggandet ökar men efterfrågan är större

Utbudet av nyproducerade bostäder är fortfarande för litet jämfört med köplusten.
Enligt SBC har Sverige länge haft ett lågt bostadsbyggande jämfört med andra länder. Storstockholm stod för 37 procent av landets totala påbörjade nybyggnation år 2014, medan 11 respektive 8 procent av alla nya bostäder påbörjades i Storgöteborg respektive Stormalmö. Under åren 2009–2014 stod storstads­regionerna totalt sett för över hälften av alla nya påbörjade bostäder.

Men utbudet av nyproducerade bostäder är fortfarande för litet jämfört med efterfrågan, det meddelar Bovision AB i ett pressmeddelande.

Bostäder spelar en central roll för rörligheten på arbets­marknaden och för Sveriges ekonomiska tillväxt. Enligt SBC ökar nu bostadsbyggandet kraftigt efter att ha legat på en låg nivå under och efter finans­krisen. Trots det anger fler kommuner än tidigare att det råder bostads­brist, framför­allt i storstads­regionerna. Det beror till stor del på att befolkningen ökat i snabbare takt än antalet bostäder.

– Det råder lite av ”all time high” på bostadsmarknaden just nu. Många funderar kring amorteringskrav och hårdare regler som förmodligen väntar bostadsköparen nästa år. Det kan vara en orsak till många just vill köpa en bostad, säger Peter Rydås, vd på Bovision, i ett pressmeddelande.

Läs mer om: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094