23948sdkhjf

Cowi tar prestigeuppdrag

Ny fackeltopp levereras till Borealis krackeranläggning.
Borealis krackeranläggning i Stenungsund är en av de mest flexibla i Europa med nafta, etan, propan och butan som råvara. Nu ska Borealis byta ut den övre delen av facklan och för att öka kapaciteten för sotfri fackling ska även en ny typ av ång-assisterad fackeltopp installeras på anläggningen. COWI har fått i uppdrag att designa och göra hållfastberäkningar för den nya övre delen med rörsystem för ånga och bränngas.

– Det här är ett prestigeprojekt för oss, säger Stefan Nordgren, uppdragsansvarig på COWI, i ett pressmeddelande.

Den befintliga facklan som är 122 meter hög ska bytas ut under ett underhållsstopp i september 2015. Inför detta lyft är det viktigt att provbelasta och testa dessa lyftanordningar som ska klara en last av 105 ton. Provlyftet genomfördes under juni 2015 med hjälp av motvikter från mobilkranar.

– Provlyftet visade att designen och styrkan håller god kvalitet, så det känns mycket bra. Det är viktigt att rätt teknik används när man ska genomföra såhär tunga lyft och det är viktigt att testa hållfastheten innan så att vi har rätt förutsättningar när det är dags att byta ut facklans topp till en ny, säger Stefan Nordgren.

Borealis krackeranläggning har en kapacitet på 625 000 eten ton per år. Om en driftstörning inträffar på anläggningen ingår facklan i ett säkersystem som gör att man inte behöver släppa ut de brandfarliga gaserna direkt i luften. Istället skickas de till facklan, där de kan brännas upp på ett säkert sätt. Facklan fungerar alltså som en enorm säkerhetsventil. För att undvika sotande fackling tillsätts överhettad ånga som förbättrar förbränningen.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078