23948sdkhjf

Naturum Oset tar form

White går som vinnare ur arkitekttävlingen.
Under våren har fem arkitektteam tävlat om att få skapa naturum Oset i Örebro. Nu står det klart att det blir White Arkitekter AB som får förverkliga sitt förslag ”Mosaik” mitt i det natursköna reservatet som tidigare var Örebros oljehamn.

– Vi är jätteglada! Vi vill bygga vidare på den här platsens unika förutsättningar och den storskaliga landskapsrestaurering som fullständigt har förvandlat Oset-Rynningeviken. Naturum Oset är nästa pusselbit i utvecklingen och jag är övertygad om att det kommer att bli en viktig inspiratör för hur naturens värden ska återvinnas överallt i världen där vi människor har varit ovarsamma, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt för det vinnande förslaget från White Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Naturum Oset finansieras och byggs av Örebro kommun. Tanken är att området ska bli ett besökscentrum där besökaren genom utställningar, naturguidningar och evenemang får kunskap och inspiration att vilja ge sig ut i naturen.

Ur juryns utlåtande för vinnaren:
Förslaget sätter Örebro på kartan, ökar naturum Osets attraktionskraft genom sin ovanliga utformning och blickar med förtroende mot framtiden med sitt sätt att säga att ”här är allt möjligt”!

Vinnaren har utsetts av en tävlingsjury med ledamöter för Örebro kommun, Sveriges Arkitekter och Naturvårdsverket.

Byggstart nästa år
Nu startar ett samarbete mellan Örebro kommun, ÖrebroPorten och vinnaren White Arkitekter för att finslipa förslaget. Bygget beräknas starta under 2016 och stå klart redan 2017.

Varumärket naturum ägs av Naturvårdsverket och det finns idag 32 naturum i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078