23948sdkhjf

TMF skeptiska mot Finansinspektionens förslag på amorteringskrav

Branschorganisationen menar att de nya reglerna inte stimulerar inte nyproduktion.
Finansinspektionens, FIs, besked om hur det nya regelverket för amorteringar av bolån ska se innebär tuffa amorteringskrav som gör det ännu svårare för unga människor att köpa en bostad. För den svenska småhusbranschen saknas fortfarande regler som leder till ett verkligt bostadsbyggande, skriver branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, TMF.

- Amorteringskrav kan i och för sig vara bra, det är viktigt att hushållens skulder hanteras, men så här tuffa amorteringskrav i kombination med ett existerande bolånetak stimulerar inte nyproduktion. Det här gör det ännu svårare för unga att komma in på bostadsmarknaden vilket är allvarligt, säger David Johnsson, VD på TMF, i ett pressmeddelande.

Löser inte grundproblematiken
Finansinspektionens förslag innebär att nya bolån måste amorteras ned till 50 procent av bostadens värde.

- Vi saknar fortfarande åtgärder som på riktigt leder till ett ökat bostadsbyggande. Det byggs för lite, det är själva grundproblemet till den branta prisutvecklingen. Men mycket återstår när det gäller hur förslaget i praktiken och i sin helhet kommer att se ut, säger Gustaf Edgren, projektledare branschutveckling trähus på TMF.

Förslaget kommer att beredas ytterligare när det gäller hur de nya reglerna ska utformas i detalj.
Läs mer om: TMF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094