23948sdkhjf

Clemenstorgets nya utseende

White har vunnit tävlingen om nya Clemenstorget i Lund.
White har vunnit tävlingen om att förvandla området kring Lunds centralstation. Syftet med förnyelsen av resecentrum och Clemenstorget är att öka möjligheterna till hållbart resande och att samtidigt stärka stadskärnan.

– Vi är mycket stolta över vinsten och det är en otroligt spännande uppgift att skapa en levande entré till Lund. Clemenstorget är ett av Sveriges vackraste torg redan idag och det gäller att utveckla de kvaliteter som finns och samtidigt addera nya funktioner anpassade för framtidens stadsliv, säger Niels de Bruin, ansvarig landskapsarkitekt på White, i ett pressmeddelande.

Skillnader och likheter i fokus
Whites förslag bygger på teman flätning och motsatser. Det handlar om att fläta ihop Resecentrum med Lund. Att förstärka och förtydliga rörelser och flöden och genom markmaterialen förena de två platserna. Motsatser därför att en station har olika puls som varierar över dygnet och har olika karaktärer beroende på till exempel årstid. Det blir viktigt att arbeta medvetet med platsen; att den kan fungera full med människor men även helt tom.

– Vi har arbetat tvärvetenskapligt med olika discipliner: landskapsarkitekt, arkitekt, konstnär, ljusdesigner och ingenjörer för att skapa en plats rik på upplevelser Som exempel kan nämnas de sirliga takskulpturer som skapar ett lekfullt skugg- och ljusspel och en ny mötesplats mitt på torget, säger Niels de Bruin.

Under resecentrum finns ett underjordiskt cykelparkeringsgarage med plats för mer än 4000 cyklar. På så vis kan torgyta frigöras för sittmöjligheter av olika slag med roliga funktioner såsom vattenspel och picknickbord.

Förslaget på nya Clemenstorget är ett samarbete mellan White, Atkins och
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172