23948sdkhjf

Kvarteret Svalan får stadsmiljöpris

Anders Tväråna och Jacob Melin på White tar emot priset kvarterets gamla EPA-varuhus.
Uppsala Nya Tidnings stadsmiljöpris har tilldelats Anders Tväråna och Jacob Melin på White för det gamla EPA-varuhuset i kvarteret Svalan.

– Vi är verkligen jätteglada. Vi har tyckt att det har blivit himla bra och det är kul att vår idé om att göra bra projekt för Uppsalas utveckling får något slags erkännande, säger Anders Tväråna till UNT.

Juryns motivering lyder
”EPA-huset i kvarteret Svalan har omdanats till en i form och material modernistisk, högklassig byggnad. Det smälter förnämligt in mellan två hus från 1938 respektive 1962, och flörtar samtidigt med sitt ursprungliga uttryck. Tillsammans bildas en ensemble med stora arkitektoniska och stadsbildsmässiga värden.”

Behov av kontor
Ombyggnationen av kvarteret Svalan på Vaksalagatan är en del i ett Whites långsiktigt projekt att göra Drottninggatan/Vaksalagatan till en paradgata i Uppsala. Det finns stor efterfrågan på centralt belägna kontor, och att placera ett stort kontorshus i närheten av centralstationen har även hållbara fördelar eftersom det underlättar långväga pendling med kollektivtrafik.

Förvandlingen av det gamla EPA-varuhuset till en kontorsbyggnad som idag uppnår miljöbyggnad silver är ett samarbete mellan White, Aspholmen och NCC.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078