23948sdkhjf

Stor energibesparing med nya solceller på Stockholms slott

Nu inviger Statens fastighetsverk och Kungliga Hovstaterna ytterligare en solkraftsanläggning på taket av Stockholms slott. Tillskottet gör det möjligt att producera cirka 30 procent av slottets energibehov.

Redan 2010 monterades den första solcellsanläggningen på Stockholms slotts tak. Den var först 10 kvadratmeter men efter en längre testperiod utökades anläggningen med hela 1 000 kvadratmeter. Nu ska det alltså byggas ytterligare 1 400 kvadratmeter solceller på taket, vilket innebär en beräknad total produktion av 372 000 kilowattimmar per år. Slottets totala elbehov är cirka 1 000 000 kilowattimmar per år.

– Det betyder mycket för verksamheten att solcellerna nu kan bidra med 30 till 35 procent av energibehovet på Stockholms slott. Installationen av solcellerna stör inte den kulturhistoriska miljön eftersom alla takfall vetter mot den inre borggården, säger Magnus Gustafsson, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk.

Taket där solcellerna är installerade uppfördes 1754 och ritades av Nikodemus Tessin den yngre. Tessins centrala idé var att utforma tak och fasader så att de blev högre mot staden, men lägre mot inre borggården för att skapa en mindre och mer intim känsla.

En viktig förutsättning för att projektet skulle vara genomförbart är att solcellerna inte sticker ut för mycket, berättar Erik Kampmann, slottsfogde på Stockholms slott. Det så kallade pulpettaket gör att solcellerna i princip inte syns från någon annan plats i Stockholm än från himlen.

– Solkraftsanläggningen är betydelsefull för vår verksamhet och för vårt hållbarhetsarbete. Tillsammans med Statens fastighetsverk ser vi detta som högprioriterat och försöker alltid tillsammans hitta nya metoder och lösningar, avslutar Erik Kampmann.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047