23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Energibesparande fläktar och motorer (ESM)

Sänk energikostnaderna med ESM: Hög verkningsgrad och många användningsområden.

ebm-papst energibesparande fläktar och motorer (ESM, Energy Saving Motors) används inom många olika och ofta krävande applikationsområden. Exempel på områden där kraven är höga är i luftkonditionerings- och kylsystem. Detta är också applikationer där det ofta finns stora möjligheter till betydande energibesparingar. För att åstadkomma en positiv energispareffekt krävs dock både teknisk kompetens och rätt typ av fläktar och motorer. Den aerodynamiska utformningen av rotor och fläktblad har stor betydelse. Det krävs dessutom att motorerna har hög verkningsgrad samtidigt som de ska förbruka lite energi.

ebm-papst energieffektiva fläktar och motorer har utvecklats för användning i exempelvis kyl- och frysdiskar. Fläktarna finns i olika versioner (axial-, centrifugal- och diagonalfläktar) samt storlekar med diameter från 130 till 300 mm.

Energieffektiva motorer som är bra för miljön
Den optimerade aerodynamiska utformningen av rotorn gör att ebm-papst ESM-motorer både har en låg ljudnivå och liten miljöpåverkan. Med en verkningsgrad på över 65 % är de också mer än tre gånger så effektiva som konventionella skärmpolmotorer. Dessutom kan ineffekten reduceras till mindre än en femtedel i många applikationer jämfört med skärmpolmotorerna som har lägre verkningsgrad. Detta är också en viktig anledning till att en investering i ebm-papst fläktlösningar med ESM-motorer många gånger betalar sig själv redan efter en kort tid. Ytterligare en fördel är att ESM-motorerna alstrar lite värme under drift och därför också avger ytterst lite värme till omgivningen vilket minskar kylbehovet. ebm-papst EMS-motorer finns med en effekt på mellan 5 och 35 W, spänning 230 V eller 115 V samt möjligheter till utökade funktioner som automatisk tidsstyrning med lägre effekt eller avstängning under exempelvis nätter.

Den kompakta konstruktionen hos ebm-papst fläktar möjliggör utrymmesbesparande och inte minst enkla installationer. För att ytterligare förenkla installationsarbetet kan fläktarna beställas som installationsklara moduler enligt principen ”Plug and Play”. Med dessa fläktar är det också enkelt att uppgradera befintliga installationer. För att förenkla arbetet med moderniseringar har ebm-papst ett program med energieffektiva iQ-motorer (EC-motorer eller elektroniskt kommuterade likströmsmotorer) som är kompatibla med skärmpolmotorer. iQ-motorerna är det möjligt att få en verkningsgrad på hela 65 % med samma installationsmått som skärmpolmotorerna vilket skapar förutsättningar för 1:1 installationer. iQ-motorerna passar till fläkthjulsdiametrarna 154 till 254 mm. Motorernas inbyggda elektronik ger en konstant hastighet även vid spänningsvariationer. Många livsmedelskedjor har minskat elförbrukningen i kyl- och frysdiskarna genom att byta ut äldre ineffektiva motorer till moderna EC-fläktmotorer typ iQ från ebm-papst. Ett byte blir också ett viktigt bidrag till kedjornas hållbarhetsarbete.

ebm-papst serie med energieffektiva fläktar och motorer har stegvis utökats med nya modeller, lösningar och funktioner för att tillgodose marknadens krav och behov, exempelvis:
• Enkelt att komplettera med en monterbar kontrollenhet
• Energibesparande fläktar för låg spänning, 24 VDC
• Portabel enhet för programmering av ESM-motorerna
• Fläktar tillverkade av kompositmaterial


Läs nyheten i sin helhet här!

ebm-papst AB
Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Järfälla kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561769513

Sänd till en kollega

0.031