23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Kundanpassad fläkt tillverkad och levererad på några få timmar

Snabb lösning vid fläkthaveri och minskad energianvändning på köpet med EC-lågenergifläktar från ebm-papst.

Huge är det största fastighetsbolaget i Huddinge och ägs av kommunen. Bolaget äger, bygger och förvaltar lägenheter och många olika typer av lokaler, allt från frilufts- och idrottsanläggningar till förskolor och köpcentrum. Unikt för Huge är att andelen bostäder är ungefär lika stort som andelen lokaler. Den totala uthyrningsbara ytan är cirka 1 080 000 kvm och fastigheterna är indelade i fyra distrikt.

I många av Huges bostadsfastigheter med cirka 9 000 lägenheter genomförs projekt för att minska energianvändningen. Ny teknik och smartare ventilationssystem med bland annat nya värmepumpar och effektiva fläktar har bidragit till kraftigt minskad energianvändning i ett antal fastigheter. Fläktar från ebm-papst finns i flera av Huges bostadshus. De installeras i samband med moderniseringar, men i ett fall skedde installationen av en helt annan anledning. Det var efter ett haveri i en fläkt från 80-talet i en av fastigheterna i distriktet Flemingsberg/Visättra.

Frånluftsfläkten i ett stort bostadshus havererade några dagar före jul
Ett par av Huges viktigaste värdeord är Professionell och Omtanke. Att företagets medarbetare verkligen följer värdeorden i sitt arbete är drifttekniker Yasin Karadag ett bra exempel på. När en frånluftsfläkt i ett åttavåningshus med cirka 80 lägenheter havererade strax före jul ville Yasin snabbt få en ny fläkt på plats och inte vänta till efter helgen. På grund av mycket jobb inför julen hade inget ventilationsföretag tid att ställa upp men Yasin hittade en lösning på problemet, tillsammans med ebm-papst.

- Det som hände var att en äldre fläkt havererade och det var helt omöjligt att få bort en axel som blivit sned. Eftersom det bara var några dagar kvar till julafton blev det bråttom att hitta en lösning på problemet, men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Inget av de företag vi anlitar för ventilationsarbeten och fläktinstallationer hade tid och möjlighet att hjälpa oss, och därför tog vi själva direktkontakt med ebm-papst. Jag var tveksam till att vi skulle kunna hitta en lösning före jul, men Göran Andersson från ebm-papst kom ändå ut till oss och tillsammans tittade vi på den befintliga fläkten, säger Yasin Karadag.

Göran Andersson är försäljningsingenjör på avdelningen Ventilationsfläktar vid ebm-papst i Järfälla. När han stod på fastighetens tak i Flemingsberg insåg han snabbt en sak. Det skulle inte fungera med en standardfläkt utan det krävdes en kundanpassad lösning.

ebm-papst byggde och levererade kundanpassad fläkt på rekordtid
Det finns många faktorer som gör att ebm-papst skiljer sig från andra fläkttillverkare. Produkt-programmet är bredare, fläktarna är mer kompletta med bland annat integrerad styrning och så är EC-lågenergifläktarna ett steg före i energieffektivitet. För Huge var det dock en helt annan faktor som ändå gav en öppning till att lösa problemet med den havererade fläkten; kapacitet att på rekordtid kundanpassa en aggregatfläkt.

- Vi tycker om utmaningar, men visst var detta i tuffaste laget. Ändå gav vi oss den på att vi skulle kunna hjälpa Huge, så på fredagsmorgonen möttes vi på plats och ganska snart var vi överens om att den enda rimliga lösningen var att sätta in en ny fläkt i det befintliga aggregathöljet. Efter att ha tagit alla erforderliga mått och kollat upp flödes- och tryckbehov konstaterade jag att vi stod inför en tuff utmaning. Vi ville ju lösa problemet snabbt, men det var fredag innan jul och den fläkt som krävdes var en som inte var lagerstandard utan skulle behöva byggas kundanpassad. Någon timme före lunch kom en muntlig beställning från Huge och strax efter klockan två lämnade fläkten vår anläggning i Järfälla för transport till Flemingsberg . Även om transporten genom Stockholm blev en utmaning i sig på grund av snökaos, julrush och fredagseftermiddag så kunde vi alla med glädje konstatera att vi hade hjälpt Huge på rekordtid. Att den nya fläkten är en EC-lågenergifläkt som drar hälften så mycket ström som den gamla får väl ses som en extra bonus, säger Göran Andersson.

Yasin Karadag är tacksam för det sätt ebm-papst ställde upp på, och istället för en gammal fläkt utan möjligt till styrning finns nu en modern fläkt på bostadshusets tak.

- När haveriet inträffade var det viktigaste att få en ny frånluftsfläkt på plats och det lyckade vi med tack vare den snabba servicen från ebm-papst. På lite sikt ska vi givetvis utnyttja möjligheterna till effektiv fläktstyrning när väl integrationen med fastighethetens styr- och reglersystem är klar, avslutar Yasin Karadag.

ebm-papst AB
Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Järfälla kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561769513

Sänd till en kollega

0.047