23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Enkelt montage och minskad elförbrukning med EC-lågenergifläktar från ebm-papst

78% lägre elförbrukning för fläktdrift med de nya takfläktarna.

För ett antal år sedan fick Riksbyggen Energi i Sundsvall uppdraget att ta fram ett förslag på fläktbyten på ett av Mitthems hyreshusområden på Alnön utanför Sundsvall. De befintliga fläktarna var ca 35 år gamla och av typen enkelsugande F-hjulsfläktar. De var nedfällda i takgenomföring på tak, en vanlig konstruktion av frånluftsystem under 70-talet. Kravet från Mitthem var att de nya fläktarna skulle förses med utetemperaturkompenserad tryckreglering. De nya fläktarna som valdes var ljudisolerade takfläktar från ebm-papst av typen MXRC i storlek 31 och 35 försedda med GreenTech EC-motorer och all reglerutrustning färdigmonterad i fläkten. Valet av EC-lågenergifläkt från ebm-papst var avgörande för att få ner elförbrukningen till ett minimum jämfört med de gamla fläktarna. Arbetet med att byta de 29 fläktarna genomfördes under senhösten.

För att få en jämförelse av effektbehov mellan gammal och ny fläkt, mättes effektuttaget med effektmätare. En gammal fläkt och en ny EC-lågenergifläkt mättes vid samma tryckuppsättning. Den gamla fläktens effektuttag vid mätning var 450 W medan den nya takfläkten med GreenTech EC-motor endast förbrukade 100 W. Det innebär en minskning av tillförd effekt på 350W eller 78%.

Stefan Nordin, ansvarig för fläktbytet hos Riksbyggen Energi: ”Montaget av fläktarna var mycket enkelt då all nödvändig reglerutrustning redan fanns monterad i fläkten och vi blev mycket överraskade av den stora reduceringen av effektbehovet. Vi räknar med att spara minst 75000 kWh per år i hela området. Eftersom fläktarna även försågs med reglering, som kommer att sänka uppvärmningskostnaden, så är fläktbytet snart återbetalt för Mitthem.

Stefan Wassbrink, energicontroller hos Mitthem i Sundsvall: ”Fläktbytet gick väldigt bra och vi har fått flera positiva reaktioner från våra hyresgäster. Framför allt märker man att ljudnivån har sjunkit. De nya ljudisolerade takfläktarna är betydligt tystare än de gamla”.

Mer information om produkterna: Takfläkt med EC-motor
Kontakta oss: Försäljning ventilationsfläktar

ebm-papst AB
Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Järfälla kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561769513

Sänd till en kollega

0.031