23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

AX8000 - högeffektivt fleraxligt servosystem från Beckhoff

Ett kompakt, högeffektivt och fleraxligt system med maximal reglering samt snabb montering och idrifttagning. Dimensionerat för motorstyrning där det ställs höga krav på reglerhastighet och precision samt effektivt utnyttjande av plats.

Det nya fleraxliga servosystemet AX8000 har kompakt utförande för platsbesparande montering i apparatskåp samt möjliggör positionerings- och bearbetningsprocesser med hög precision och extremt korta reglertider. Vidare tillkommer snabb montering och drifttagning tack vare att de önskade axelmodulerna snabbt kan pluggas ihop, lägg där till; One Cable Technology (OCT), integrerad säkerhet och nätfilter.

Det nya fleraxliga systemet är modulärt och omfattar olika matningsmoduler, en- och dubbelaxliga moduler samt en kondensatormodul. De enstaka modulerna är upp till 223 mm höga samt 60 resp. 90 mm breda, vilket gör att hela systemet är mycket kompakt och därmed både en plats- och kostnadsbesparande lösning vid bygge av apparatskåp och anläggningar. Enkel och snabb montering och drifttagning minskar kostnaderna ytterligare.

Den EtherCAT-baserade kompakta drivenheten AX8000 kombinerar effektiv FPGA-teknologi med flerkärnig- ARM-processorer. FPGA-baserade regleralgoritmer med flerkanalig strömreglering möjliggör samplings- och svarstider på mindre än 1 µs samt cykeltider för varvtalsreglering från 16 µs – allt efter inställd kopplingsfrekvens. Minsta EtherCAT-cykeltid är 62,5 μs. För motion-applikationer innebär detta snabbast möjliga reglering och positionering med hög precision, bättre konturskärpa i bearbetningsprocessen och ökad produktionsvolym.

För de olika spänningssystemen världen över tillhandahålls två strömförsörjningsmoduler, 60 mm och 90 mm breda: 100–230 VAC med 20 resp. 40 A för Asien och Amerika samt 400–480 VAC med 20 resp. 40 A för Europa och Nordamerika. I alla fyra varianter är bromsmotstånd, bromschopper och nätfilter integrerat. Därmed krävs inte några ytterligare komponenter, vilket reducerar både plats och antal delar.

För realisering av önskade axelkonfigurationer finns en enaxlig modul i bredd på 60 mm med märkström på 8 A samt en dubbelaxlig modul i samma bredd med märkström på 2 x 6 A och en enaxlig modul på 90 mm med märkström på 18 A. På grund av den skalbara mätningen av motorströmmen hanteras även avsevärt lägre märkströmmar. Som effektivt återkoppling- och anslutningssystem används enkabellösningen OCT (One Cable Technology) som har optimerats speciellt för servomotorserien AM8000. I servosystemet ingår dessutom fyra digitala ingångar per axel, varav två av dem förkonfigurerats för säkerhetsfunktioner inbyggda i kretskortet.

AX8000 förenklar även logistik och lagerhållning genom t ex integrering av nätfilter och bromsmotstånd men också genom att använda färre och mer flexibla systemkomponenter. För de, i regel erforderligt många olika systemkomponenterna, behövs nu för diverse applikationer och omfattande användningsområden endast moduler på 8 och 18 A på grund av den skalbara mätningen av motorströmmen.

Den integrerade mjukvaran TwinCAT runtime ger effektiva moduler för bl a reglering av varvtal och positionering. För programmering kan kunden använda sig av standarden för programspråk IEC 61131-3, C++ och MATLAB®/Simulink®. Effektiva diagnostikverktyg är TwinCAT Scope med oscilloskop-funktion och för axeloptimering TwinCAT BodePlot.

Med det integrerade snabbkopplingssystemet AX-Bridge kopplas modulerna felsäkert och verktygslöst genom fjäderkraftanslutning vilket utesluter mellanled, 24 V DC och EtherCAT. Dessutom underlättas montage av axelmodulerna genom centrering och enkel motoranslutning genom OCT snabbanslutningsteknik, vilket avsevärt reducerar antal kablar.

Beckhoff Automation AB
Östra Hindbyvägen 70
213 74 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5566225107

Kontaktperson

EJ
Eva Johansson
Marknads/ekonomiassistent
+46 (0)40 680 81 75 Eva.Johansson@beckhoff.se

Sänd till en kollega

0.047