23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Även en kammarfläkt som väger 425 kilo kan vara smidig att installera

Lyckat fläktbyte i stort aggregat i Sturegallerian i Stockholm.

Sturegallerian i Stockholm består av ett 60-tal butiker, välkända restauranger och caféer. Gallerian är en sammanslagning av flera kvarter och bakgårdar med en total yta på cirka 13000 kvm och i byggnaderna finns även kontor och bostäder. De fastigheter som tillsammans bildar Sturegallerian har under årens lopp byggts om och moderniserats flera gånger och det var efter att Sturebadet brann 1985 som Sturegallerian fick sin nuvarande utformning. Även 2005 skedde en stor ombyggnad och 2012 var det dags för ännu ett moderniseringsprojekt. Kanske inte så stort men ändå väldigt viktigt för många av hyresgästerna.

Sturegallerians storlek och stora mix av verksamheter gör att det ställs höga krav på fläktar och ventilationssystem. Totalt finns det fem stora ventilationsaggregat som betjänar olika våningsplan i en av fastigheterna och i ett av dessa aggregat upptäcktes tekniska problem som riskerade att snabbt förvärras. Obalans hade uppstått i en befintlig fläkt genom ett fläkthjul som börjat vandra på fläktaxeln. Försök att provisoriskt åtgärda problemet hade inte lyckats och Sturegallerians förvaltningsbolag Jones Lang LaSalle tog beslut om att installera en ny fläkt i det befintliga ventilationsaggregatet. Företaget förvaltar lokaler med en yta på ca 1,2 miljoner kvm i Sverige och totalt runt om i världen 130 miljoner kvadratmeter.


Stor flödeskapacitet och en stor energibesparing

Uppdraget att modernisera aggregatet i Sturegallerian gick till Värmdö Klimatteknik AB som drivs av Christian Stengård. För Christian var det ingen tvekan var han skulle börja projektet och vilket företag han skulle kontakta för valet av ny fläkt.

- Jag ringer alltid ebm-papst först. Supporten och uppbackningen jag får är väldigt viktig och det gäller inte minst under projekteringsarbetet. Har jag tekniska frågor eller behöver få råd om fläktval är det bara att kontakta ebm-papst avdelning för ventilationsfläktar där man är väldigt duktiga och serviceinriktade. Kraven i Sturegallerian gjorde att valet av fläkt blev ebm-papst största kammarfläkt, och jag insåg snart att jag stod inför en lite annorlunda utmaning med tanke på att fläkten väger drygt 400 kilo och skulle installeras i ett befintligt aggregat med ett begränsat utrymme.

Värmdö Klimatteknik arbetar med fokus på ventilationsuppdrag och referenslistan på stora och små ventilationsprojekt är lång. Christian Stengård har samarbetat med ebm-papst i ett antal projekt och det är mer än kompetens och bra projekteringsstöd som gör att han väljer ebm-papst fläktar.

- Produkterna är välutvecklade med hög kvalitet och lösningarna är verkligen genomtänkta. Det fick jag också nytta av i Sturegallerian eftersom kammarfläkten kunde tas ner i tre moduler, och med tanke på storleken gick ändå installationsarbetet smidigt när delarna väl kommit på plats. En viktig fördel med fläkten är också att den direktdriven till skillnad mot den vi ersatte som var remdriven. Att man slipper tänka på byte av remmar är bra ur underhållssynpunkt och en fördel med den nya fläkten är också att den har försetts med tryckgivare för mätning av differenstrycket. Fläkten har också en luftflödeskapacitet som mer än väl räcker till.

Kammarfläkten MXPD100D-22 KW har en maximal luftflödeskapacitet på 17500 lit/sek och Christian uppskattar att luftflödet som utnyttjas i Sturegallerians fläkt är cirka 10500 lit/sekund vid 480 Pa tryck. Bättre inomhusklimat genom förbättrat luftflöde och lägre energiförbrukning är två fördelar med en modernisering där ebm-papst fläktar ersätter äldre fläktar i befintliga aggregat. Projektet i Sturegallerian är inget undantag från den regeln och energibesparingen med den nya fläkten uppskattar Christian till hela 10 ampere jämfört med den fläkt som byttes ut.

Fakta om Kammarfläkt MXPD100D-22 KW.

ebm-papst AB
Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Järfälla kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561769513

Sänd till en kollega

0.032