23948sdkhjf

Dags för Parisavtal kring återvinning?

En ny rapport efterlyser en formell, global plan för materialåtervinning.

Det är World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) och Boston Consulting Group som ligger bakom rapporten och det man vill se är ett Paris-avtal för återvinning av jordens resurser.

Rapporten för fram en uppsättning återvinnings- och insamlingsmål för åtta material som idag ger upphov till stora volymer avfall, representerar stora värden och/eller har en påtaglig påverkan på miljön. Det handlar om cement och betong, metaller, bioavfall, trä, papper, plast, elektronikavfall samt batterier från elektriska fordon. 

På sin hemsida skriver WBCSD att trots att vår globala förbrukning av jordens naturresurser idag motsvarar 1,8 planeter (en siffra som till 2040 bedöms ha ökat till 2,3 planeter), så återvinner vi endast 25 till 35 % av avfallsströmmarna.

Det historiska Parisavtalet kring klimatförändringar är enligt WBCSD ett bra exempel på gemensamma internationella åtgärder i form av ett styrande ramverk för att minska den globala uppvärmningen. Att till 2040 få ner resursanvändningen till nivåer som planeten tål skulle kräva en återvinningsgrad på ytterligare 55 %, innebärande att mellan 80 och 90 % av alla förbrukade materialresurser då måste återvinnas.

Rapporten efterlyser en etablering av högre nivåer av cirkularitet genom teknologi och innovation, liksom investeringar i nivån 2,1 till 2,2 triljoner dollar i produktdesign, insamling, sortering och återvinning.

Om målen som rapporten lägger fram skulle nås, motsvarar det en minskning av växthusgasutsläpp på 40 till 50 biljoner ton eller 10 till 15 % av den ”CO2-budget” som uttrycks i Paris-avtalet. Dessutom skulle det leda till ökad biologisk mångfald, mer hållbar gruvdrift och mindre föroreningar.

En länk till rapporten hittar du här.

 Om rapporten:

Rapporten har tagits fram av WBCSD och BCG, med aktiva bidrag från medlemsföretagen Arcadis, Arcelik, Clariant International, Rabobank Group, Holcim, Veolia, Tata Steel och Yara International, samt medlemmar i Forest Solutions Group.

Källa: WBCSD:s hemsida

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173