23948sdkhjf

Nästan allt i trä - de vinner Norrtäljes största byggaffär

Vinnaren av markanvisningen för Norrtälje kommuns största fastighetsaffär hittills är utsedd. Alla byggnader uppförs till största delen i trä.

Det blir AF Gruppen som tar hem projektet Roslagens hamn, förutom att  trä dominerar överlägset som materialval hämtas inspiration från Norrtäljes historia.

I maj 2021 bjöd Norrtälje kommun in till en markanvisningstävling för kvarteren längst ut i Norrtälje Hamn. Inriktningen var hotell med konferens och möjligheter till kulturevenemang. Även bostäder och lokaler för butiker, restauranger med mera efterfrågades. AF Gruppen och partnern Prevelop har efter en markanvisningstävling valts ut som projektutvecklare för de tre kvarteren vid Hamnplan, ytterst mot Norrtäljeviken, i slutet av Norrtäljes populära hamnpromenad. Hela affären är värd cirka 220 miljoner kronor.

– Det här blir en fantastisk slutpunkt på hela Hamnpromenaden och dessutom ett häftigt landmärke för de som kommer till stan från havet. Det finns ett stort behov av ett hotell för både näringsliv och besöksnäring. Priset på marken visar också att vår kommun och Norrtälje stad är attraktiva att etablera sig på, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bostadskvarteret planeras för cirka 123 bostäder, och får bland annat en grönskande innergård, gemensam takterrass och stora ytor för co-working. Andra inslag är integrerade solceller, kylning med vatten från Norrtäljeviken, laddstationer för elbil och elcykel, odlingar bevattnade med dagvatten och bostadsgårdar anpassade för kommande klimatförändringar.

Byggnaderna kommer att miljöcertifieras med Miljöbyggnad guld,

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078