23948sdkhjf

Skottsäker vägg – en produkt av tidens anda?

En gipsvägg som ska stå emot gevärskulor har efter två års intensivt arbete nu nått byggbranschen. 

Säkerhetskraven i samhället har ökat, inom såväl offentlig som privat verksamhet. Där ambassader, skolor, kommersiella byggnader och bostadshus nu efterfrågar extra hög säkerhet.

Nu har företaget Knauf Danogips tagit fram en skottsäker vägg som kan monteras i befintliga och nya byggnader.

– Det är en lättvägg med spontade fibergipsskivor som klarar skottsäkerhetsklassen FB6. Det är helt unikt på marknaden, säger Camilla Lidgren, teknisk chef på Knauf Danogips i Åhus.

Den skottsäkra väggen Nail It Safety består av två lager gipsskivor och ett lager Ultraboard på både fram- och baksida. Skivorna monteras med not och spont.

– Vid en skjutning går kulan genom första skivlagret, men faller sedan ner i luftrummet mellan de två lagren, utan att perforera det bakre skivlagret. Gipsskivorna kan även monteras som både väggar och tak för att skapa ett skyddsrum, förklarar Camilla Lidgren.

Nail It Safety-systemet är utvecklat för montering med spikpistol samt dyckertpistol. Produkten har genomgått testning via RISE.

– Det har tagit nästan två år att få fram vår patenterade produkt, ett halvår att bara hitta rätt sorts spik. Det har varit en rolig resa och vi är stolta över att nu kunna introducera den första skottsäkra lättväggen på marknaden, säger Camilla Lidgren.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187