23948sdkhjf

Tyskland kan äga svenska kärnkraftverk

Nu tar tyska staten över 99 procent av ägandet i energibolaget Uniper som i sin tur äger delar av både svensk vattenkraft och kärnkraft.

Den tyska staten tar över energiföretaget Uniper bland annat genom att köpa alla Fortums aktier i bolaget. Staten går in med 8 miljarder euro, cirka 86 miljarder svenska kronor. Den tyska staten kommer att äga knappt 99 procent av aktierna i Uniper. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande. Bakgrunden uppges vara att säkra energiproduktionen i vinter för Tyskland. 

Uniper är ett internationellt energibolag med ungefär 12 000 medarbetare och verksamhet i mer än 40 länder. I Sverige har bolaget cirka 1 000 medarbetare.

Uniper är majoritetsägare i de svenska kärnkraftverken OKG i Oskarshamn samt minoritetsägare i Ringhals och Forsmark. De äger även Barsebäcksverket som nu ska rivas.

När det gäller vattenkraft är bolaget den tredje största producenten i Sverige. 

En komponent i avtalet med Fortum  är en förköpsrätt för Fortum om Uniper beslutar att sälja den svenska vattenkrafts- eller kärnkraftsverksamheten – eller delar därav – i framtiden. Denna rätt är tidsbegränsad till den 31 december 2026. Uniper har för närvarande ingen avsikt att sälja dessa verksamheter.

De äger även kraftverk bland annat Karlshamns oljeeldade kraftverk. 

Unipers vd Klaus-Dieter Maubach:

–Dagens avtal ger klarhet i ägarstrukturen, gör att vi kan fortsätta vår verksamhet och fullgöra vår roll som en systemkritisk energileverantör. Detta säkrar energiförsörjningen för företag, kommunala företag och konsumenter. Den ändring av stabiliseringspaketet som tillkännagavs i juli var nödvändig mot bakgrund av den ytterligare intensifieringen av energikrisen. På Uniper är vi medvetna om vårt ansvar för Tyskland och Europa. Vi är fast beslutna att göra vår del för att övervinna denna kris och att omstrukturera energiförsörjningen i detta land.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11