23948sdkhjf

Nya regler för personalutrymmen

Byggbranschen har tagit fram en ny skrift med regler för tillfälliga personalutrymmen. Bland annat ska det finnas avskilda duschar och omklädningsrum.

Fackförbund och arbetsgivare i byggbranschen har enats om en ny branschstandard för personalutrymmen vid tillfälliga arbetsplatser.Bland annat har utformningen av hygienutrymmen skärpts.

– En bodetablering ska ha alla de grundläggande funktioner som resten av arbetsmarknaden ser som självklart. Att alla ska kunna byta om och duscha i fred är en förutsättning för att byggbranschen ska vara en attraktiv bransch, och för att både män och kvinnor ska trivas på sin arbetsplats, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Förutsättningarna för bland annat måltider och hygien kan se vitt skilda ut beroende på vilken byggarbetsplats man besöker. Nu specificeras vad som krävs av en ny bodetablering:

  • Måltider ska kunna intas i ett särskilt matrum eller matutrymme. Detta ska ha sittplatser med ryggstöd vid ett matbord med god plats för alla som äter samtidigt.
  • Omklädningsrum ska vara skilda för män och kvinnor om de behöver använda dessa samtidigt. Planeringen av de tillfälliga personalutrymmena ska göras så att det finns avskiljbara utrymmen för tvätt och ombyte.

Skriften är framtagen av Byggbranschens centrala arbetsmiljöråd (BCA), där parterna Byggnads, Seko, Ledarna och Byggföretagen medverkar. Den bygger i huvudsak på Arbetsmiljöverkets regler och kollektivavtalade överenskommelser mellan parterna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078