23948sdkhjf

"Vätgastrenden är bra men kostar"

Vätgas är en viktig del i samhällets omställning men det krävs både energi och nya anläggningar för att lyckas. Den stora processindustrimässan Achema är avslutad. Vi har lyssnat på några av alla föredrag.

– 83 procent av världens energibehov är fossilbaserat och det måste modifieras eller ersättas.

Orden kommer från Jürgen Nowicki, vd för gasföretaget Linde Engineering. Han var en av många föredragshållare vid en pressträff i samband med den avslutade Achemamässan.

Mycket hopp för omställningen vilar på vätgas för att det är en bra teknik att få bort koldioxidutsläpp från områden som annars är svåra, till exempel flyg eller järntillverkning. Vätgas kan även tillverkas med hjälp av många olika energikällor, kan transporteras med dagens infrastruktur och kan återföras som el vid behov. Dessutom kan det användas för att lagra energi från väderbaserade energislag där tillgången kan variera över tid.

Att nå ett vätgasbaserat samhälle kräver en del, särskilt när det gäller tillgång på el. Jürgen Nowicki berättar att Internationella energiorganet, IEA, har räknat med att vi behöver öka dagens vätgasproduktion från knappt 100 miljoner ton per år till drygt 500 miljoner ton per år. Då ska man veta att en ökning på 50 miljoner ton kräver 300 GW och det motsvarar 200–250 kärnkraftverk. Ska man då istället ha vindkraft krävs 1000-tals nya vindsnurror.

Det är inte bara energin som behövs för att tillverka fossilfri grön vätgas utan också elektrolysörer för att sönderdela vatten och även dessa kostar mycket.

– En anläggning på 1 GW kan lätt idag kosta 700 miljoner kronor till en miljard. Priset kommer säkert gå ned men sen krävs också mycket infrastruktur runt om för att omvandla eller lagra vätgasen.



Stora mängder energi och mycket pengar alltså för grön vätgas. Han tror därför på att grå vätgas, som framställs från naturgas och som ger utsläpp av koldioxid, kommer ha en betydelse flera år till. Därefter tänker han att blå vätgas spelar en roll länge även när produktionen av grön vätgas kommit igång på riktigt. Blå vätgas framställs från naturgas men koldioxiden lagras eller används till andra produkter.

Han är medveten om att det finns kritik mot grå och blå vätgas men tror att man måste kompromissa i början för att nå de ambitiösa målen. Och om det inte finns tillgång på vätgas kommer många andra processer inte ställa om.

– En del är dogmatiska och säger att grön vätgas är enda vägen att gå men det är ett problem för det kommer ta lång tid. Vi måste inse att vi behöver övergångsteknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156