23948sdkhjf

Får låna 300 miljoner för att bygga nya anläggningen

Cinis Fertilizer har beviljats ett sjuårigt låneavtal om 300 miljoner kronor för att delfinansiera bolagets första produktionsanläggning för cirkulärt och fossilfritt kaliumsulfat. 

Cinis Fertilizer planerar byggnationen av sin första produktionsanläggning för fossilfritt och cirkulärt mineralgödsel i Köpmanholmen, söder om Örnsköldsvik. Bolaget ska tillverka kaliumsulfat baserat på restprodukter från massabruk och elbilsbatteritillverkning.

Nu har bolaget tecknat ett låneavtal om 300 miljoner kronor med Nordea och Svenska Exportkredit (SEK), garanterat till 80 procent av Exportkreditnämnden (EKN). Lånet täcker cirka hälften av investeringskostnaden för den första produktionsanläggningen och innebär att en viktig milstolpe för etableringen nu uppnåtts.

– Efterfrågan på ett hållbart mineralgödsel producerat i Europa har aldrig varit större. Sverige har mycket goda förutsättningar att bli världsledande, driva igenom den gröna omställningen och möjliggöra ett mer hållbart jordbruk. Därför är vi otroligt glada och stolta över att aktörer som EKN, Nordea och SEK väljer att stötta vår satsning på cirkulärt och fossilfritt kaliumsulfat producerat i Sverige, säger Jakob Liedberg, vd och grundare av Cinis Fertilizer.

Utbetalning av lånet är förenat med villkor som att bolaget säkrar resterande kapital för den första produktionsanläggningen samt erhåller godkänt miljötillstånd.

Bolaget har sedan tidigare fått bygglov för den nya produktionsanläggningen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141