23948sdkhjf

Anstalten i Österåker bygger ut för miljarder

Bygget har startat för en av de största expansionerna de närmaste åren på en befintlig anstalt. Anstalten Österåker växer med 240 till 312 nya platser inom tre-fyra år.

Ett 50-tal personer, plus inbjuden media, var på plats för det första spadtaget på anstalten Österåker, som är i säkerhetsklass 2.

– När anstalten byggdes på 1960-talet byggdes bara halva av den plan vi då hade. Nu kan vi färdigställa arbetet, säger Fredrik Thunberg, en för dagen extra nöjd kriminalvårdschef.

Generaldirektör Martin Holmgren höll i spaden tillsammans med byggherren Skanskas vice vd och fastighetsägaren Specialfastigheters vd:

– Det är en ansträngd platssituation i Kriminalvården, där vi bygger runt om i hela landet. Österåker är ett av våra största byggprojekt inom befintlig verksamhet, så det här är ett väldigt viktigt steg och en milstolpe! Och jag tycker att det ser ut som att det går undan, och det är fantastiskt att se, säger Martin Holmgren.

Förutom sex nya hus för de intagnas bostadsrum, byggs även fyra hus för deras dagliga sysselsättning. Även de flesta befintliga lokalerna kommer att behöva anpassas för att möta ökningen av antalet intagna. Enligt planen ska allt vara klart i två etapper under 2025/2026.

På plats fanns också bland andra finansmarknadsminister Max Elger (S), kommunrepresentanter,byggherren Skanskas vice vd Magnus Persson och fastighetsägaren Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg.

Byggnationen av Österåker i siffror:

  • Byggnation av sex nya bostadshus med totalt 240 nya platser. När de är klara väntas anstalten ha 312 platser.
  • Även byggnation av fyra nya sysselsättningshus, varav en industribyggnad, samt nya mur- och kulvertsträckor och anpassningar av övriga funktioner som behövs, omfattande centralvakt, inskrivning, sjukvårdsmottagning, godsmottagning, miljöstationer, parkering och förrådshantering.
  • Byggnaderna ska uppföras i två etapper. I första etappen 144 platser, i den andra resterande 96 platser. Bedömningen är att allt ska vara klart 2025/2026.
  • Den totala personalstyrkan beräknas då uppgå till 276 årsarbetskrafter.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.36