23948sdkhjf

Hustillverkare varslar 75 anställda – ”sitter fast i avtal”

Ökande kostnader och leveransproblem tvingar Anebyhus att dra ner på sin verksamhet i Åseda.

– Vi sitter fast i avtal med våra huskunder och kan inte kompensera för de ökade kostnaderna, säger Anebyhus vd Fredrik Anheim, i en kommentar.

Trähustillverkaren Anebyhusgruppen har, som resten av Sveriges drygt 100 småhustillverkare, på kort tid drabbats av mycket stora kostnadsökningar samtidigt som det uppstått störningar i materialleveranser.

Småhustillverkare är, enligt lag, förhindrade att höja priserna på ingångna avtal med privatpersoner, vilket gör att företaget förlorar pengar på de hus som levereras.

Samtidigt så har även Anebyhusgruppens kunder påverkats negativt av stigande räntor, el-, bränsle- och matpriser vilket sammantaget bidragit till en kraftigt minskad efterfrågan på hus.

Företaget beslutar därför att avveckla produktionen av kundunika styckehus, vilket leder till en övertalighet främst på tjänstemannasidan men även till viss del på kollektivsidan.

Anebyhusgruppen kommer i första hand att dra ner på inhyrd personal. och bedömer övertaligheten till uppemot 75 personer, när man lägger varsel.

Just nu måste vi fatta många tuffa beslut som påverkar våra kunder, medarbetare och samarbetspartners. Samtidigt är jag övertygad om att styckehusaffären kommer att repa sig framöver då det råder fortsatt brist på småhus, säger Fredrik Anheim. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.366