23948sdkhjf

Råvarugrossister lurade på metall

Det har hänt att råvarugrossister har fått lån mot säkerhet i form av råvarulager, som metall, som sedan har försvunnit.

Metallindustrin krisade efter lågkonjunktur i mars vilket sänkte priserna rejält. På grund av det fick många känna av stora förluster. En utveckling av detta har blivit att handlare kan finansiera inköp och kassaflöde genom att belåna varor de ska använda för handel.

Ett exempel på det är när en grupp handlare från Kina upptäckte att en kinesisk kopparhandlare förskingrat malm för en halv miljard dollar – trots lånegarantier. Detta visar riskerna med den typen av råvaruhandel. Skandalen är åtta år gammal, men belyser problemet och utlöste en granskning av råvarumarknaden.

Säkerheten finns alltså i råvaran. Extra effektivt är det i metallhandeln som har höga volymer och låga marginaler. En sådan uppgörelse görs ofta i form av lagergarantier och kvitton, där användningen av fysiska papper gör att överenskommelsen är lätt att förfalska.

Orsaker till detta kan vara de hårt pressade marginalerna och att banker har blivit försiktiga med att ge ut lån. Även viljan att tidigt få in pengar för varor med sjunkande priser. En vändning till lättare finansiering har även gjort det möjligt för småföretag att utlova varor till stora summor. Långivarna söker en alternativ avkastning till andra typer av investeringar.

Källa: Dagens PS

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094