23948sdkhjf

Ståljättens vd: "Från väldigt höga stålpriser till pyspunka"

Det har varit ett minst sagt annorlunda halvår med ständiga prishöjningar på stål, hög orderingång och brist på material – men har det lugnat ner sig? Vi har kontaktat BE Group för att höra deras åsikt.

Efter den turbulenta våren, och med hösten på ingång, tog Metal Supply kontakt med Magnus Bosson, vd för BE Group Sverige, för att höra hur de upplevt det senaste halvåret ­– och vad de tror om framtiden.

Hur har ni upplevt det här första halvåret 2022?

Ukrainakriget medförde initialt kraftigt stigande stålpriser i och med att både Ryssland och Ukraina är stora producenter av järnmalm, stål och insatsvaror för stålproduktion. De stålinköp BE Group historiskt gjort från ryskkontrollerade stålproducenter allokerades omgående till andra leverantörer med begränsad påverkan på kundsidan. Från väldigt höga nivåer har stålpriserna under andra kvartalet gått ner likt någon form av pyspunka.

Om Magnus Bosson ska beskriva hur marknaden ser ut idag menar han att det finns en lägre efterfrågan än normalt. Vilket beror på hamstringsvågen i samband med invasionen i Ukraina och fortsatta störningar i leveranskedjan.

Vad tror du om nästkommande halvår? Finns det några nya utmaningar ni kommer ställas inför?

På sikt finns det många saker som talar för en fortsatt hög prisbild. Höga gaspriser i vinter borde innebära höga stålpriser. Omställningen till hållbar ståltillverkning kräver enorma investeringar som i sin tur kräver en hållbar prisnivå. Kraftigt ökade försvarsanslag och upprustning gör stål eftertraktat och dyrbart.

Han avslutar:

Vidare är det troligt att västvärlden kommer bekosta återuppbyggnaden av Ukraina vilket, när det sker, kommer kräva betydande mängder material.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093