23948sdkhjf

Valenkät 2022: Building Supply ställer partierna mot väggen

Building Supply har fått skriftliga svar på sin valenkät inför riksdagsvalet den 11 september. Alla riksdagspartier besvarar samma fem frågor om bostadspolitik. Här är deras besked.

De fem frågorna är:

1. Hur löser vi bostadsbristen?

2. Vilka stöd vill ni se för att få fart på byggtempot?

3. Hur minskar vi arbetslivskriminaliteten i byggbranschen?

4. Hur kan byggbranschen bidra till klimatomställningen?

5. Vad är det första du skulle göra som bostadsminister?

Publiceringarna sker löpande fram till valet den 11 september.

Ola Johansson, (C): ” Vill vi sätta en gräns för överklagande”

VALET 2022 Reformerade byggregler och klimatdeklarationer är några av de förslag som Centerpartiet vill genomföra inom bostadsområdet. Här är partiets svar på Building Supplys enkät inför valet 2022.

1. Hur löser vi bostadsbristen?

Bostadskrisen är ett resultat av en trögrörlig bostadsmarknad i kombination med en alldeles för låg byggtakt. För att lösa det krävs reformer för att dels öka rörligheten i det befintliga bostadsbeståndet, dels en snabbare nybyggnation.

2. Vilka stöd vill ni se för att få fart på byggtempot?

Snarare än stöd vill vi se reformerade byggregler som gör det enklare och mer lönsamt att starta nya byggprojekt. Till exempel kan ett sätt att bygga hus vara godkänt i en del av landet, men inte vara tillåtet i en annan kommun. Om fler hustyper kan bli godkända överallt så skulle kostnaderna för att bygga bli lägre. Byggnationstakten dämpas också ofta av långa överklagningsprocesser. Vi vill att bara de som är närmast berörda av beslutet ska ha rätt att överklaga. Dessutom vill vi sätta en gräns för hur lång tid det ska få ta att behandla överklagandet.

3. Hur minskar vi arbetslivskriminaliteten i byggbranschen

Centerpartiet har under denna mandatperiod varit med och drivit igenom ökade resurser till arbetet med att bekämpa arbetslivskriminalitet. En viktig del är förbättrad myndighetssamverkan för att upptäcka fler fall av fusk. Mer behöver även göras för att förhindra fusk och utnyttjande av arbetstillstånd, exempelvis när det gäller skenanställningar och handel med arbetstillstånd.

4. Hur kan byggbranschen bidra till klimatomställningen?

Byggsektorn står för en betydande andel av Sveriges koldioxidutsläpp. För att stävja detta anser vi att det behövs klimatdeklarationer i byggsektorn. Avfallet från byggnation, rivning och anläggning måste också tas om hand bättre. Det behövs en bättre samverkan mellan kommuner och branschens aktörer för att minska mängden avfall och för att finna vägar som gör det lättare att återvinna byggmaterial.

5. Vad är det första du skulle göra som bostadsminister?

Jag skulle lägga fram förslag om effektivare hyresförhandlingar som ökar tryggheten för hyresgäster och förutsägbarheten åt byggföretag och fastighetsägare. Förslaget som utarbetats av den nuvarande regeringen är ett resultat av en utredning som tillsattes efter Januariavtalet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094