23948sdkhjf

Hållbara upphandlingar är avgörande för att nå klimatneutralitet inom bygg

Genom att ställa striktare klimatkrav vid upphandlingar kan offentliga beställare driva på branschens omställning, skriver företrädare för Fossilfritt Sverige, Neste och Energifabriken.

Neste och Kantar Sifo har nyligen låtit genomföra en undersökning bland beslutsfattare i byggbranschen som visar att fler än hälften av alla byggföretag uppger att deras kunder inte ställer några krav på hållbara lösningar när de anlitas.

Det finns tillgängliga lösningar redan idag för att sänka  växthusgasutsläppen, men offentliga beställare behöver ställa hårdare hållbarhetskrav. menar de

Hårdare krav på förnybara lösningar, som exempelvis diesel som kan tankas i alla befintliga dieselmotorer på exempelvis arbetsmaskiner, och sänker utsläppen med upp till 90 procent, skulle kunna ge stora utsläppsminskningar, menar de vidare. 

Samtidigt pekar debattskribenterna på att branschen nu arbetar med att genomföra en fossilfri byggarbetsplats. Till exempel har Skanska tagit fram ett sådant koncept, som nu implementeras i bland annat Stockholm och Växjö.

Idag kommer cirka 20 procent av Sveriges växthusgasutsläpp från bygg- och fastighetsbranschen, både från transporter och arbetsmaskiner.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078