23948sdkhjf

Homosexuella män saknas bland byggchefer

Byggcheferna avslöjar att breda befolkningsgrupper som exempelvis homosexuella män är kraftigt under­representerade bland cheferna i samhällsbyggnadssektorn.

Branschföreningen Byggcheferna har utfört en ny kartläggning som visar att breda befolkningsgrupper som exempelvis homosexuella män och människor med annan etnisk identitet än svensk i stor utsträckning saknas bland cheferna i samhällsbyggnadssektorn.

Detta i den sektor som är bland de hårdast drabbade av arbetskraftsbrist. Kartläggningen är den första i sitt slag och genomförd i samarbete med Allbright och Novus.

Arbetsmarknaden har länge haft tillgång till uppgifter om antalet män och kvinnor på olika poster. Det har varit centralt för att synliggöra och förbättra den sneda könsfördelningen.

– Att det finns fler grupper än kvinnor som är underrepresenterade i samhällsbyggnadssektorn har vi anat men hittills saknat kunskap om.

– Nu vet vi och tyvärr kan vi konstatera att vi inte är en bransch som representerar hela samhället eller tillvaratar kompetensen i hela befolkningen, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna.

Kartläggningen visar att följande grupper är underrepresenterade bland cheferna i samhällsbyggnad:

  • Människor med annan etnisk identitet än svensk. I samhället 25,5 procent. I sektorn 11 procent.
  • Homosexuella män. I samhället 2–3 procent. I sektorn 0 procent.
  • Kvinnor med funktionsnedsättning. I samhället 16 procent. I sektorn 3 procent.
  • Män med funktionsnedsättning. I samhället 16 procent. I sektorn 9 procent.
  • Kvinnor. I samhället 50 procent. I sektorn 13 procent.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.344