23948sdkhjf

Vändningen: Här ökar antalet konkurser och mest inom fastighetsservice

Trots en rekordlåg minskning av det totala antalet konkurser under årets första månader, ökar antalet konkurser inom sex av de tio branscher i UC:s konkursstatistik.

– Vi behöver vara inställda på att den positiva marknadsspiralen vi sett efter pandemin är på väg att vända och vi åter går mot tuffare tider, menar UC-ekonomen Johanna Blomé.

Man skulle kunna säga att marknadsläget för närvarande befinner sig i en perfekt storm – pandemin har under flera års tid satt press på framförallt ett antal särskilt utsatta branscher, vi har under längre tid haft problem med ökade mat- och råvarupriser och till följd av Ukrainakriget förstärktes detta ytterligare. 

Detsamma gäller problem med ökade bensin- och elkostnader, samt komponentbrist och logistiska flaskhalsar. Konsumenternas förtroende når nya rekordlåga nivåer som vi inte sett sedan finanskrisen, enligt Konjunkturinstitutets mätningar. Privatpersoner säljer av fondinnehav i större utsträckning och utökar sina kassor vilket kan få till följd att det ytterligare spär på inflationen. Inflationen är skyhög och räntan kommer att höjas i omgångar.

Tre branscher som sticker ut med anledning av en markant ökning i antalet konkurser i jämförelse med 2021 är handel med motorfordon som ökat med 35 procent, transport som ökat med 12 procent, samt bevakning och fastighetsservice som ökat med 113 procents ökning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063