23948sdkhjf

Bygglovsstrid fortsätter efter mer än 15 år

I mer än 15 år har det pågått en kamp mellan byggnadsnämnden och paret i Åsa som byggt en exklusiv villa utan att följa bygglovet.

Advokatutredning, förlikning och och dryga viten har inte hjälpt. Nu gör kommunen ännu ett försök att få rätsida på bygget, skriver Norra Halland.

Historien börjar 2006. Det handlar om en tomt i södra Åsa med unik utsikt över havet. Den 31 augusti detta år fick ägarna rätt att riva sin sommarstuga och istället bygga en flott villa på 236 kvadratmeter.

Men grannar upptäckte snabbt att bygget inte följde planen. Murar uppfördes för nära tomtgränsen, det blev ett stort trädäck med pool, och två våningar med panoramafönster mot havet i stället för en.

Så i maj 2008 beslöt byggnadsnämnden till slut att huset skulle återställas till det som bygglovet sade. De tre grannar som överklagat blev nöjda. Gunnar och hustrun Kajsa Broberg var nöjda.

Husägaren kontrade snabbt med en ansökan om bygglov för de olika överträdelserna i efterhand men fick nej. 

Men paret som äger sommarvillan vägrade följa domen. Då kontrade byggnadsnämnden med vite på 100 000 kronor, och hot om att döma ut ännu högre viten om inte huset rättades till.

Nu kände byggnadsförvaltningen, som hunnit byta handläggare för ärendet ett par gånger, att de måste fråga sig själva. Vad var egentligen fastslaget i olika instanser, och vilka bygglov gällde?

Man beslöt att anlita advokatfirman Glimstedt som gick igenom inte mindre än 300 handlingar och ärenden för fastigheten och därefter presenterade en läget för tjänstemän och politiker.
Men inte ens advokatfirmans experter var helt säkra på hur allt låg till.

Summa summarum blev i alla fall att kommunen än en gång tog i med hårdhandskarna: följ bygglovet eller betala vite på 200 000 kronor!
Åsaparet kontrade med att de hade fem år på sig att bygga, och att den tiden inte gått ut. Och länsstyrelsen höll med, byggnadsnämnden hade valt fel lagparagraf!

Den 21 april i år skickades ännu ett föreläggande ut, denna gång oerhört detaljerat med bilagor och förklaringar.
– Det känns inte bra att behöva lägga sin tid på sånt här, i stället för alla de som betalt dyrt för att få sina bygglov i tid, säger Peter Sebestyen.
– Men jag hoppas det ska komma till ett avslut nu.
Vad Åsaparet själv tycker är inte känt. De har inte svarat på telefon eller mejl när Norra Halland sökt dem. 
Men den 18 maj överklagade de kommunens nya krav...

Fotnot: Processen som Building Supply beskriver har av utrymmesskäl förkortas och beskriver händelseförloppet i stora drag för att det ska kunna passa in i nyhetsformatet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109