23948sdkhjf

Cementa ska fånga in koldioxid

Nu tar Cementa nästa steg och bygger en anläggning för att fånga in koldioxid, vilket ska göra fabriken klimatneutral.

Cementfabriken i gotländska Slite står för tre procent av Sveriges samlade utsläpp. Men till 2030 ska det förändras enligt Heidelberg Cement-koncernen, där svenska Cementa ingår, skriver Svenka Dagbladet.

Nu tas nästa steg för att bygga en så kallad en CCS-anläggning som ska fånga in och lagra koldioxid.

Totalt är planen att fånga in 1,8 miljoner ton koldioxid och därefter forsla ttill en permanent lagringsplats flera kilometer djupt ner i berggrunden. I takt med att en ökande andel biobränslen nyttjas vid tillverkningen kommer anläggningen att fånga in och lagra mer än dess fossila utsläpp, enligt företaget.

– Det innebär att vi sträcker oss så långt att vi också fångar in koldioxid från den bioenergi som vi använder i verksamheten. Det innebär alltså att vi skapar en kolsänka, så kallade minusutsläpp. Betongbyggandet i Sverige blir således klimatpositivt 2030, säger Karin Comstedt Webb, vice vd för Heidelberg Cement Sverige, i en kommentar till Svenska Dagbladet.

Förstudien som utfördes under förra året bekräftar att satsningen är både ”möjlig och rimlig”, enligt företaget. Närmast ska en genomförbarhetsstudie utföras, till en uppskattad kostnad  av 124 miljoner kronor och delfinansieras av Energimyndigheten med 51 miljoner. Sammanlagt förväntas investeringen kosta 10 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094