23948sdkhjf

Byggnads kongress: Ja till statligt byggbolag

Det var region Skåne som lämnat in en motion där de ville att Byggnads ”ska verka för att ett statligt bostadsbolag etableras”.

– Det har alltid legat mig varmt om hjärtat. Ett eget statligt byggbolag. Vi behöver det. Vi ser hur det ser ut på arbetsmarknaden idag. Vi är socialister, sa Niclas Svanberg från region Skåne från podiet.

I motionen poängterar de att Sverige tidigare har haft en mycket lyckad bostadspolitik. Att bostaden då var en medborglig rättighet, men att hela bostadspolitiken nu är den mest marknadsliberala i världen, skriver Byggnadsarbetaren.

Även Ola Wendel, kongressombud från region Skåne, är nöjd över beslutet.

– Jag trodde det skulle bli tufft så jag vågade inte tro på det. Det är ett radikalt beslut.

Varför vill du ha ett statligt byggbolag?

– Med ett statligt bolag blir det mer ordning och reda. Det kan driva och modernisera byggbranschen och stå för sundare konkurrens.

Ola Wendel kommenterar vidare till Byggnadsarbetaren att de stora etablerade företagen inte tar något ansvar och att utvecklingen går åt fel håll.

Förbundsstyrelsen svar på motionen var att den ser omfattande svårigheter med att byggsektorn domineras av de tre jättarna Peab, NCC och Skanska. ”Denna marknadsstruktur befrämjar inte god konkurrens".

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109