23948sdkhjf

Svagare tillväxt för Sverige

På onsdagen presenterade Industriekonomerna sin konjunkturprognos som de valt att döpa till Ur askan i elden.

Industriekonomerna räknar med att störningarna i de globala värdkedjorna kommer att fortsätta och att USA kommer att se en åtstramning av penningpolitiken. För Sverige och globalt innebär det en svagare tillväxt i år och nästa år, än vad man tidigare hade förväntat.

Marknaden, som återhämtat sig efter pandemin, har övergått i en ny fas som påverkas av bland annat Rysslands invasion av Ukraina, sanktioner mot Ryssland och Kinas nedstängning av landet, vilket medfört nya störningar i leveranskedjorna och fler flaskhalsar.

Mats Kinnwall, ekonom hos Industriekonomerna menar att det finns två scenarier. Det ena är att USA bedöms genomgå en recession under 2023 till följd av en åtstramning av penningpolitiken, vilket skulle innebära att den globala BNP ökar med 2,5 procent i år och 1,7 procent nästa år.

Det alternativa scenariot är att det blir totalstopp för gas från Ryssland till EU, och då blir EU:s BNP tre procentenheter lägre i år jämfört med scenario 1.

Flaskhalsar och Kinas nedstängning

Leverantörskedjorna påverkas av Kinas nedstängning och kriget i Ukraina. Fartyg ligger och väntar utanför många hamnar på grund av nedstängningar och covidutbrott, vilket håller tillbaka logistiken, något som Industriekonomerna inte ser kommer att lätta under den närmaste tiden.

– Kina har hamnat i det läget där stora delar av världen tidigare varit i. Pandemin och kriget i Europa fortsätter att påverka världsekonomin, det är faktorer som påverkar situationen i dag och som enligt vår bedömning kommer att fortsätta att påverka under en lång tid framöver. Det gör i sin tur att vi inte räknar med att leveranskedjorna och flaskhalsarna kommer att lösas upp i närtid, sa Mats Kinnwall, ekonom hos Industriekonomerna.

Foto: Teknikföretagen. Johan Wiktorin, Lena Hagman, Kerstin Hallsten och Mats Kinnwall.

Minskat byggande i Sverige

De senaste åren har det rådigt starka byggnadsinvesteringar i Sverige, och under det förra året ökade bostadsinvesteringarna med 11 procent. I år väntas investeringarna öka svagt, för att nästa år bedömas rasa, skriver Industriekonomerna i sin rapport. Mycket beror på kommande cementbrist och fortsatt brist på byggmaterial, samt höga kostnader på byggvaror. I rapporten räknar Industriekonomerna med en nedgång på 13 procent för bygginvesteringar under nästa år.

– Vi har med i vår bedömning att Cementa kommer att få problem med att leverera cement nästa år på grund av att det tar tid att få tillståndet att bryta mer kalk på Gotland. Därför har vi också räknat med en kraftig minskning av cementproduktionen nästa år och det kommer att påverka byggandet på alla områden i svensk ekonomi, och påverka våra investeringar i Sverige totalt, som kommer att minska. Det driver också ned BNP-tillväxten nästa år, sa Lena Hagman, ekonom på Teknikföretagen, under seminariet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14