23948sdkhjf

ByggVesta bygger med ny betong av spannmål

ByggVesta presenterar för första gången ett nytt och klimatsmart byggmaterial de använder, för lokalpolitiker, entreprenörer och byggbolag.

I sin korthet innehåller Agri Betong spannmålsskal, en restprodukt från jordbruket. Skalen används vanligtvis till biobränsle för att skapa fjärrvärme, men den aska som blir kvar från värmekraftverken kan användas som tillsatsmedel i betongproduktionen.

De gjutna betongelementen har installerats i fastigheten Sköterskan i Sege Park och ByggVesta planerar att i allt större utsträckning använda det i den mix av material som används i nya fastigheter.

I tider av klimatoro och behov av hållbart byggande samt den cementkris Sverige och branschen står inför, så är det spännande att arbeta med denna utveckling som utöver det halverade klimatavtrycket också medför en nära femtio-procentig reduktion av mängden cement. Vi ser att man med denna metod med lätthet skulle kunna understiga 200 CO2e per BTA, vilket är mindre än flerbostadshus i trä. Bäst möjliga innovation för hållbart byggande, säger Bill Ögren, Chef Produktion på ByggVesta Development.

Betongen har tagits fram inom Energimyndighetens forskningsprogram Industriklivet tillsammans med forskningsinstitutet Rise, betongtillverkaren Strängbetong, Södertälje kommun, Lantmännen och forskningsinstitutet Swerim. Projektet, som varit en framgång, har skapat industriell betong med ett hälften så stort klimatavtryck som traditionell betong.

  Kommentera en artikel
  Meddela redaktionen
  Utvalda artiklar

  Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

  Sänd till en kollega

  0.094