23948sdkhjf

Byggare mutade med 800 000 kronor och fick storjobb

Under tre och ett halvt år tog en disponent emot mutor på 800 000 svenska kronor av en byggföretagare i utbyte mot jobb. Båda döms nu av Helsingfors tingsrätt för grovt mutbrott.

Enligt byggföretagaren var det under tio års tid allmänt känt att disponenten på den stora disponentbyrån Realia delar ut byggprojekt i utbyte mot pengar.

Realia Group-koncernen är Nordens största expert på tjänster inom förmedling och förvaltning av bostäder, fastigheter och verksamhetslokaler.

VI samband med en entreprenad hade disponenten frågat byggföretagaren om han är intresserad av större och bättre arbeten och låtit förstå att han kan ge olika slags entreprenader om han får pengar, skriver Svenska Yle.

Under de här tre och ett halvt åren samarbetade de båda männen vid sju större byggprojekt vid olika husbolag som disponenten ansvarade för. Dessutom har byggföretagarens bolag gjort mindre jobb vid disponentens husbolag.

Husbolagen ligger i flera olika stadsdelar i Helsingfors.

Enligt disponenten har mutorna inte lett till en ekonomisk skada för husbolagen eftersom byggföretagarens anbud alltid har varit lägst.

Rätten anser att disponenten gynnade byggföretagaren genom att skicka husbolagens offerter till honom i utbyte mot pengar. Disponenten informerade också byggföretagaren om andra konkurrerande företags anbud.

Byggföretagaren säger sig ha gett pengarna till disponenten i efterhand när byggprojektet var färdigt.

I samband med en husrannsakan hos disponenten hittades post it-lappar där det fanns skrivet olika summor. Lapparna hade varit fästa på sedelbuntar som disponenten fått av byggföretagaren för att disponenten lättare kunde hålla reda på hur mycket han redan fått. Pengarna satte disponenten därefter in på sitt bankkonto.

Helsingfors tingsrätt dömer nu disponenten för grovt tagande av muta i näringsverksamhet och skjutvapenbrott. Ett vapen som han saknar tillstånd för hittades i samband med husrannsakan.

Han döms till tio månader och 15 dagars villkorligt fängelse. Nyttan av brottet, det vill säga nästan 80 000 euro, ska också betalas till staten.

Byggföretagaren döms för grovt givande av muta i näringsverksamhet till tre månader och tio dagars ovillkorligt fängelse. Straffet förkortas eftersom Helsingfors hovrätt i december 2020 dömde honom till tre år och tre månaders fängelse för flera olika ekonomiska brott.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Källa:

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.131