23948sdkhjf

1,2 miljarder till nya Nobelcenter - här ska det ligga

Det nya Nobelcentret ska ritas av samma arkitekt som skapade förslaget på Blasieholmen – brittiske David Chipperfield. Byggstart planeras till 2026.

– Det blir ett öppet hus, för stockholmare och alla andra, vår ambition är att det ska inspirera och vara ett kraftcentrum, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen, till Dagens Nyheter.

Grundfinansieringen är säkrad. Bygget beräknas kosta 1,4 miljarder kronor och Nobelstiftelsen får donationer på 1,2 miljarder från Erling Perssons stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

De är samma finansiärer som backade upp det hypotetiska huset på Blasieholmen, där placeringen väckte stora protester och ledde till att förslaget lades ner.

Resterande 200 miljoner kronor ska Nobelprismuseet ordna.

Nobelstiftelsen har skrivit under ett markanvisningsavtal med Stockholms stad, som väntar på att godkännas av politikerna. Vidare är arkitekten David Chipperfield anlitad.

Nobelcenter får mer utrymme för utställningar och besökare. I Börshuset i Gamla stan, där Nobelprismuseet ligger i dag, finns inte utrymme nog att ta emot alla skolklasser som vill komma dit.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109