23948sdkhjf

HD prövar om ombildad bostadsrätt är samboegendom

Kvinnans pojkvän flyttade in i samma hyreslägenhet. Ombildning till bostadsrätt skedde och kvinnan köpte lägenheten från brf. Efter  separation ska hon betala knappt 800 000 till sin ex-sambo.

Sedan ombildningen till bostadsrätt  har kvinnan betalat ränta och amorterat på lånet. Samtidigt har hennes sambo, både före och efter ombildningen, månatligen betalat en summa pengar till kvinnan omfattande del av hyran, el, mat med mera. Summan varierade bara då elräkningen eller andra gemensamma kostnader varierade, skriver Dagens Juridik.

2017 upphörde samboförhållandet och parterna flyttade isär. De hade dock inget samboförhållande och av ett bodelningsbeslut från 2018 framgår att kvinnans bostadsrätt ansågs utgöra samboegendom och att hon därför skulle betala knappt 800 000 till sin ex-sambo.

Kvinnan vände sig efter detta till tingsrätten och begärde att domstolen skulle fastställa att hennes lägenhet inte skulle ingå i bodelningen mellan parterna och att hon därför inte skulle behöva betala någon bodelningslikvid till sin ex-sambo.

Domen överklagades till hovrätten, som kom till samma slutsats som underinstansen.

Enligt tingsrätten hade bodelningsförrättaren bedömt den aktuella frågan på ett felaktigt sätt och kvinnans bostadsrätt skulle inte anses utgöra samboegendom och inte ingå i bodelningen.

Nu står det klart att Högsta domstolen lämnat prövningstillstånd i målet och kommer att pröva om en lägenhet som ena parten innehade med hyresrätt innan samboförhållandet inleddes utgör samboegendomen då den ombildats till bostadsrätt under samboförhållandet.

Artikeln är en del av vårt tema om Borätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094