23948sdkhjf

Byggföretagen om Cementas ansökan: “Alla måste agera skyndsamt”

Byggföretagen hoppas precis som Cementa på en snabb hantering av den nya ansökan om att få bryta kalk på Gotland. Samtidigt riktar branschorganisationen skarp kritik mot finansminister Mikael Damberg för att inte uppmärksamma cementbristen i vårbudgeten.

I november förra året fick Cementa dispens av regeringen att fortsätta bryta kalk på Gotland. Tillståndet var dock tillfälligt och går ut sista december i år. Nu har Cementa ansökt om att få fortsätta verksamheten i Slite i ytterligare fyra år. Branschorganisationen Byggföretagen menar att cementkrisen inte är över, men att man är positiva till ansökan.

– Hela byggbranschen är på ett eller annat sätt beroende av cement. Nu måste alla agera skyndsamt för att säkra fortsatt svensk kalkbrytning, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen i en kommentar.

I sin konjunkturprognos som släpptes tidigare i år ansåg Byggföretagen att cementbristen skulle kunna dämpa bnp-tillväxten nästa år. Istället för de 1,6 procent som regeringen lagt fram i sin prognos tror Byggföretagen på det betydligt mer dämpade 0,3 procent under 2023. I dag står tillverkningen i Slite för omkring tre fjärdedelar av all cement som används i Sverige. 

Byggföretagen har tidigare visat oro för vad cementbristen i landet skulle kunna leda till.

– Sverige riskerar fortfarande ett omfattande byggstopp, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Hon riktar också kritik mot finansminister Mikael Damberg som under tisdagen hade en pressträff om regeringens förslag till vårbudget.

– Det är noterbart att finansminister Mikael Damberg inte nämnde cementbrist som ett hot mot ekonomin och sysselsättningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109