23948sdkhjf

Trafikverket ska se om sitt hus

Hur ska tillgången på cement, räls och andra strategiskt viktiga varor säkras – både i freds- och i krigstid? Det ska Trafikverket ta reda på.

Regeringen har gett Trafikverket uppdraget, som uppges syfta till att ”öka Sveriges förmåga att klara störningar i leveranskedjor och att säkra tillgången till viktiga materiel för satsningar på infrastrukturbyggande”.

Det handlar kort sagt om att ta reda på hur man har alltid har tillgång till de materiel som krävs för att kunna bygga, underhålla och driva statliga vägar och järnvägar – till exempel räls, cement och slipers.

– Senaste årens störningar i leverenskedjor på grund av pandemin och annan osäkerhet i omvärlden visar på ett ökat behov av att säkra försörjningen av strategiska insatsvaror, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

En del av de berörda insatsvarorna är sånt som Trafikverket själva köper in och tillhandahåller till de entreprenörer som utför uppdrag åt myndigheten.

Trafikverket ska nu reda ut vilka typer av materiel som bör definieras som strategiska insatsvaror och föreslå hur tillgången till dessa ska ”säkerställas vid såväl normala omständigheter som vid fredstida kriser, höjd beredskap och ytterst krig”.

Trafikverket ska också göra analyser för att se om tillgången ska säkras i egen regi eller genom avtal med externa parter.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11