23948sdkhjf

Paviljong byggd av 4 000 returbackar

På den internationella stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg står hållbarhet och jämlikhet i fokus. Mässan ska bland annat visa på innovation, klimatsmarta bostäder och bostadsområden där alla inkluderas.

Inför mässan som hålls i sommar, har en arkitekturtävling anordnats på uppdrag av Lunds tekniska högskola, Helsingborgs stad och bostadsutvecklarna Obos. Det vinnande bidraget, People’s Voice, är en paviljong byggd av returbackar som ska visa på jämlikhet och inkludering, menar de tre arkitekturstudenter från Lunds tekniska högskola, Alexander Johnsson, Alva Stenlund och Kristina Striewe.

Paviljongen består av returbackar och pantflaskor där flera av flaskorna är fyllda med vatten i olika färger medan en del av flaskorna står tomma för att besökarna ska kunna lämna sitt budskap i en slags form av flaskpost.

Vi ville ge folk utrymme att kunna lämna sitt uttryck på ett enkelt sätt och vad är bättre än att anspela på det gamla minnet om flaskpost, inte minst med tanke på närheten till havet. I det här fallet lämnas dock flaskan tillbaka med ett budskap som man önskar uttrycka genom en permanent blästring på plats, istället för att flaskan lämnas till sitt öde i havet, säger arkitektstudenterna som ritat People’s Voice, Alexander Johnsson, Alva Stenlund och Kristina Striewe i en kommentar.

Foto: Lotta Wittinger

Bostadsutvecklarna Obos är parter till H22 i Helsingborg. Med över 500 000 medlemmar i Sverige och Norge, står jämlikhet och hållbart byggande högt på agendan. Building Supply har pratat med Ola Petersson, projektutvecklare på Obos, projektledare för H22 och jurymedlem i tävlingen, om arbetet med skapa hållbara bostadsmiljöer.

– Paviljongen var ett fint förslag från studenterna som visar på kreativitet. Backarna är pantbackar och tanken är att vi ska panta hela förslaget efter mässan. Med H22 vill vi väcka frågan om hållbarhet och jämlikhet och det är stort att göra det tillsammans med Helsingborgs stad och Tengbom arkitekter, säger Ola Petersson.

Tillsammans med Tengbom arbetar Obos med att hitta metoder för att inkludera och ta tillvara på människors behov, för att på så vis skapa en tryggare miljö och en mer jämlik bostadsmarknad.

– Vi jobbar på flera olika sätt, bland annat med social hållbarhet. Om man tittar på den sociala biten är det många delar i städer som är segregerade och det är en hög tröskel att komma in på bostadsmarknaden. Vi vill göra det möjligt att skaffa sig en bostad genom att deläga. Man kan köpa 50 procent av bostaden medan Obos äger den andra halvan, och det finns möjlighet att köpa in sig på en större ägarandel, säger Ola Petersson och fortsätter:

– Vi försöker också jobba med jämlikhet så att alla inkluderas, och det är stort kaka att greppa om. Bostadsområdet ska vara en mötesplats och trygghet, inte något som bara finns innanför hemmet. När vi bygger försöker vi också inventera vad som finns på platsen, om det är en trädunge eller berghäll som vi kan behålla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078